fallback

ЕК е спряла плащания за България и по САПАРД*

Със спирането на средствата по САПАРД страната ни ще загуби не по-малко от 100-150 млн. евро

12:43 | 07.03.08 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската комисия (ЕК) е прекратила плащания за България по програма САПАРД, предвидени за подобряване на преработката и маркетинга на селскостопански и рибни продукти. Санкцията се налага до приключването на разследванията по случаите с измами със средствата по тази мярка от програмата. Това се посочва в писмо на ЕК, предоставено на медиите от депутата от ОДС Яне Янев в парламента, съобщи БТА.
Спирането на средствата е и във връзка със сериозните проблеми с усвояването на средствата по САПАРД през миналата година и предвид значителните средства, които трябва да се усвоят тази година преди приключването на програмата.
Според Янев със спирането на средствата по САПАРД страната ни ще загуби не по-малко от 100-150 млн. евро. Той добави, че е започнала процедура по изискуемост на парите, които вече са усвоени от бенефициентите. Поради това българските власти ще трябва да поискат средствата обратно, каза Янев.
Той обясни, че това се налага, тъй като при проверка на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) и други органи са установени злоупотреби, извършени от преработвателните предприятия "Родопа" - Велико Търново и птицекланица "Чубра". Янев добави, че ако фирмите не върнат средствата, те ще трябва да бъдат възстановени от републиканския бюджет. 

От представителството на Европейската комисия в България потвърдиха за Investor.bg, че са изпратили писмо с предупреждение, че ще бъде спрямо съфинансирането по мярката "Пускане на пазара и преработка" от САПАРД, както и че причината е разследване за евентуална злоупотреба със средства. Това е стандартна защитна мярка и не означава, че парите няма да бъдат възстановени, уточниха от комисията. Представители на Генерална дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ в ЕК ще обсъдят проблема следващата седмица с българските власти.

От своя страна зам.-министърът на земеделието и продоволствието Димитър Пейчев уточни, че временната мярка засяга около 50 проекта на стойност 140 млн. евро. ОЛАФ прави проверка на неправомерно използване на 7,5 млн евро, добави министърът.

 
Миналата седмица от ЕК поискаха временно спиране на плащанията по програма ФАР за всички проекти, управлявани от две изпълнителни агенции – към Министерство на финансите и Министерство на регионалното развитие и благоустройството. През януари пък комисията поиска временно спиране на плащанията от европейските фондове по инфраструктурни проекти заради корупционния скандал във фонд „Републиканска пътна инфраструктура”. Официалните заключения от одита на Министерството на финансите във фонда установиха, че там съществени нарушения няма.
*Информацията е актуализирана към 15.40 часа
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:01 | 05.09.22 г.
fallback