fallback

Токът от „Марица Изток“ може да поскъпне със 7-8%

Aко има повишение на тока, то ще доведе и до увеличение на цената на водата

13:09 | 05.03.08 г.
Автор - снимка
Създател

Възможно е цената на тока, произвеждан от топлоелектрическите централи в комплекса „Марица Изток“ да поскъпне със 7-8% вследствие на исканото от мини „Марица-Изток“ увеличение на цената на въглищата. Това каза днес председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) проф. Константин Шушулов, цитиран от БТА.

Исканото от Държавната минна компания увеличение на цените е с около 60%. То не подлежи на регулация от страна на ДКЕВР, но комисията ще трябва да одобри повишението на цената на електроенергията от централите „Брикел“, 'Марица-Изток 2“, „Марица-Изток 3“ и ТЕЦ „Марица 3“-Димитровград.

При отчитане на енергийната компонента на въглищата, това повишение ще бъде между 7 и 8 процента, изчисли Шушулов. Той уточни, че въпреки публично обявените намерения от CEZ България и EVN България за искания за поскъпване на тока от 1 юли, в ДКЕВР все още няма официално постъпили заявления за желана промяна. По думите му обаче, ако има повишение на тока, то ще доведе и до увеличение на цената на водата, при снабдяването с която участват помпени съоръжения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:26 | 12.09.22 г.
fallback