fallback

Преглед на печата за 5 март

07:56 | 05.03.08 г.
Автор - снимка
Създател

Излишъкът в бюджета гони 500 млн. лв.

в. Дневник

Четири пъти по-голям излишък регистрира бюджетът през първия месец на 2008 г. в сравнение с 2007. От 1 до 31 януари т.г. излишъкът в консолидирания бюджет стигна 440 млн. лв., показват данните на финансовото министерство. За същия период на миналата година сметките са били на плюс с малко над 100 млн. лв. Приходите по консолидираната фискална програма за януари са над 2 млрд. лв., като спрямо същия период на 2007 г. те са с близо 40% по-високи. Според финансовото министерство причината за този ръст е липсата на еднократните ефекти от началото на 2007 г. заради влизането на България в ЕС.

Размразяването на европарите ще се проточи

в. Дневник

Злоупотребите с пари по програма ФАР са започнали, след като управлението на средствата е било поето от България миналата година, съобщиха от Европейската комисия. След като Брюксел спря 144 млн. евро по ИСПА и над 217 млн. евро по оперативната програма "Регионално развитие" заради скандала във фонд "Републиканска пътна инфраструктура", миналата седмица бяха запорирани и парите по ФАР. Вчера стана ясно, че размразяването на средствата ще се проточи. Причините за спирането на помощта по ФАР бяха описани в писмо от генералния директор на дирекция "Разширяване" в ЕК Майкъл Лий. Нередностите са станали в министерствата на финансите и регионалното развитие.

Цветарите очакват загуби за 8 март

в. Новинар

Този 8 март няма да се окаже толкова празничен за цветарите. Повечето магазини и сергии в столицата очакват много по-нисък оборот в сравнение с миналата година. Причината е, че през тази година женският празник се пада в събота и учениците, които традиционно купуват цветя за учителките си, сега няма да го направят, оплакаха се цветари. Продавачите са единодушни, че това със сигурност ще се отрази отрицателно на оборота им. Традиционно за празниците цветята се продават по-скъпо, но според търговците увеличението ще е между 1 и 2 лева.

Американци строят пречиствателна станция у нас

в. Новинар

Американската компания „ITT” ще строи пречиствателна станция за отпадни води в село Орешак в България. Това са заявили от ръководството на фирмата по време на международна конференция по възобновяеми енергийни източници във Вашингтон пред министъра на икономиката Петър Димитров. Очаква се строителството на станцията да започне след месец.

Столицата се оказа с 2 данъка за колите

в. Сега

Нови юридически абсурди роди вчера опитът на СОС да се поправи за незаконния данък върху превозните средства. На заседание на бюджетната комисия се разбра, че в момента в сила са 2 различни налога, защото в четвъртък съветниците са приели 2 противоречащи си решения по въпроса. Така тази седмица незаконният текст ще се премахне и в сила ще остане първоначалното предложение на общината за 25% увеличение. Никой от съветниците вчера не обясни как е възможно едновременно да се приемат различни размери на данъка. С това той пое още по-уверено към съда.

Пуснаха танкове и оръдия на разпродажба

в. Сега

Безпрецедентен търг предстои на 19 март в София. За първи път армията ни обяви тайно наддаване за стари танкове и оръдия. Тръжната документация ще може да се купува от днес в централния офис на ИА "Държавна собственост на МО" в София срещу 25 лева. Частни лица и колекционери ще могат да наддават за 140 броя 85-милиметрови оръдия ЗИС-С-53 и ЗИС-С- 54 в куполни установки и в куполни установки от танк Т-34, за 6 броя 75-милиметрови оръдия Т-3 и танкови оръдия KVK с куполи "Майбах". Желаещите да се сдобият с ексцентричните екземпляри ще трябва първо да закупят документация, а след това да отидат на оглед в поделенията в Сливен и Ямбол, където се съхранява техниката, поясниха от агенцията. Все още не може да се каже дали ще има голям интерес към машините и до какви пари ще стигне наддаването. Но за колекционерските екземпляри са възможни предложения около 30 - 40 000 евро, смятат специалисти.

560 мегавата ток изнасяме за комшиите

в. Стандарт

От 1 март страната ни е възстановила временно спрения износ на ток. Това обяви зам.-министърът на икономиката и енергетиката Йордан Димов пред БНР. В момента се изнасят около 560 мегавата. Около 300 мегавата от тях се доставят на Гърция. За Македония отиват 115 мегавата, а за Сърбия - 150. През България се транзитират и около 260-270 мегавата от Румъния за Гърция и Сърбия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:47 | 08.09.22 г.
fallback