fallback

ЕК ни спира и част от парите по ФАР

От комисията искат разяснение по конкретни проекти на две изпълнителни агенции

17:38 | 29.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

Временно спиране на плащанията по програма ФАР за всички проекти, управлявани от две изпълнителни агенции, се иска в писмо от генерална дирекция „Разширяване” на Европейската комисия до Министерство на финансите (МФ), съобщиха от министерството.
Става дума за проекти на Централното звено за финансиране и договаряне в МФ и Изпълнителната агенция по ФАР в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).
В писмото се поставят въпроси по конкретни проекти, управлявани от двете агенции, както и такива за общото функциониране на процедурите.
Визираните в писмото проекти са контрактувани преди периода на акредитиране на системите от ЕК, когато делегацията на ЕК е извършвала предварителен контрол на всеки един от етапите в процеса на подготовка и провеждане на тръжни процедури, както и сключване на договори, подчертават от МФ.
По-принцип нередностите по процедурите се докладват от самите акредитирани изпълнителни агенции по ФАР текущо, като ефект от действащите в тях системи за финансово управление и контрол. Към настоящия момент, съгласно установените процедури, са докладвани до ЕК по надлежния ред идентифицираните нередности по проектите, управлявани от всички изпълнителни агенции. Голяма част от цитираните в писмото нередности вече са били комуникирани от българските власти с ЕК, посочват от МФ.
Днес в Министерство на финансите е проведена среща с ръководствата на двете изпълнителни агенции, на която е обсъдено писмото на ЕК и въпросите, по които комисията изисква допълнителна информация. На основата на проведената среща и на допълненията, които изпълнителните агенции ще изпратят в МФ, ведомството ще представи своята позиция в комисията.
Преустановяването на плащанията по ФАР в двете агенции не спира контрактуването по Финансовите меморандуми по ФАР-2006 г. в останалите изпълнителни агенции.
През януари ЕК поиска временно спиране на плащанията от европейските фондове по инфраструктурни проекти заради корупционния скандал във фонд „Републиканска пътна инфраструктура”. Огласените днес официални заключения от одита на Министерството на финансите във фонда установиха, че там съществени нарушения няма.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:26 | 11.09.22 г.
fallback