fallback

Одитори: Няма нарушения във фонд „Републиканска пътна инфраструктура”

Документацията по проверките днес ще бъдe изпратенa на ЕК, която трябва да реши кога да бъдат отблокирани средствата от европейските фондове за инфраструстурни проекти

10:44 | 29.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

Официалните заключения от двата доклада на Инспектората на Министерството на финансите за дейността на Фонд „Републиканска пътна инфраструктура”, както и окончателният доклад от извършената проверка от Дирекция „Одит на средствата от ЕС” сочат, че няма установено извършване на недопустими разходи по проектите, финансирани по програма ИСПА на Кохезионния фонд, а също не са установени и сериозни нарушения във функционирането на системи за управление и контрол във ведомството, съобщиха от Министерството на финансите.

Изпълнителният директор на фонда Милош Поцков е представил вчера пред управителния съвет нова вътрешно-организационна структура на фонда, която е изцяло съобразена с препоръките в междинния доклад на одиторите за допълнително подобряване на системите за контрол.

В тази връзка управителният съвет е взел решение звеното за вътрешен одит във Фонда да се трансформира в дирекция, като бъде удвоен броят на одиторите. Ще се създаде и специално звено за вътрешен контрол. Към момента тази функция се изпълнява само от един вътрешен контрольор.

В своя окончателен доклад одиторите препоръчват още да бъдат разписани по-детайлно правилата за възлагане и провеждане на обществени поръчки, както и по-стриктно да се спазват вече разписаните вътрешни процедури по предварителен контрол на възлагане на обществени поръчки.

Въпросните проверки бяха възложени на 24 януари от министъра на финансите, поради съмнения за наличието на конфликт на интереси по отношение на тогавашния изп. директор на фонд „Републиканска пътна инфрастура“ Веселин Георгиев при изпълнение на служебните му задължения. Георгиев беше осводен от длъжност на 4 февруари. Финансовият министър възложи на инспектората на министерството да извърши и проверка относно законосъобразността на проведените обществени поръчки във фонда, възложени за изпълнение на „Биндер“ АД, ръководена от брата на Веселин Георгиев, за периода 01.09.2006 г. - 31.01.2008 г. Паралелно започна проверка и на изпълнението на три проекта, управлявани от фонда и финансирани от програма ИСПА на Кохезионния фонд.

Същевременно в докладите се констатира, че в четири от петте обществените поръчки, възложени в Пътно управление-Сливен, „Биндер” АД е единствен кандидат и други дружества не са подавали оферти за участие в процедурите. А липсата на множество кандидати и различни оферти при възлагането на проверяваните обществени поръчки не позволява сравнителен ценови анализ. Общата стойност на сключените договори за изпълнение с дружеството през проверявания период възлиза на 26,423 млн. лв., като разплатени до момента са почти 4 млн. лв.

С оглед констатациите от проверката, Инспекторатът на Министерството на финансите препоръчва в условията на възложителя за участие в процедурите по възлагане на обществени поръчки да не се допускат клаузи, които могат да се приемат като даващи предимство или необосновано ограничаващи участието на лица в процедурите. 

Пълен набор от документацията по проверките на фонд „Републиканска пътна инфраструктура”, както и предложената нова вътрешно-организационна структура днес се изпращат на разположение на Европейската комисия, която трябва да реши кога да бъдат отблокирани средствата, които се полагат на страната ни от европейските фондове за инфраструстурни проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:12 | 09.09.22 г.
fallback