fallback

Минимален шанс държавата да даде цигарената фабрика в Пловдив на общината

Идеята фабриката да стане общинска възникна, след като от Булгартабак решиха да й отнемат лиценза за производство на марките на холдинга

17:08 | 28.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

Общинските съветници в Пловдив упълномощиха кмета Славчо Атанасов и председателя на Общинския съвет Йордан Кюмюрджиев да започнат преговори с правителството и с Булгартабак холдинг АД за безвъзмездно прехвърляне на държавния дял от 78,182 на сто от капитала на Пловдив-БТ АД на общината, съобщи БТА.
Йордан Кюмюрджиев подчерта, че шансовете правителството да приеме предложението на общината са почти минимални. Според него обаче с този ход общината показва отношение към проблема и загриженост за запазване на цигареното производство в Пловдив.
Идеята цигарената фабрика да стане общинска е на Славчо Атанасов, който я съобщи на работниците преди две седмици. Ръководството на Булгартабак реши в средата на февруари да отнеме лиценза за производство на марките цигари на холдинга на двете предприятия в Пловдив и Стара Загора.
Няколко дни по-късно ръководството на пловдивската фабрика взе решение, което не бе отхвърлено от работниците, за бърза приватизация, при която те ще могат да получат до 20 работни заплати обезщетение.
Според общинския съветник Николай Радев обаче искането е незаконосъобразно и не е работа на общината да произвежда цигари, тъй като това производство е специализирано и трудно може да се впише в стопанските дейности, присъщи за община. Радев подчерта, че най-добрият вариант за работниците е фабриката да бъде приватизирана бързо със запазване на лиценза.

Свързани компании:

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:03 | 12.09.22 г.
fallback