fallback

Преглед на печата за 27 февруари

07:54 | 27.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

Поредни финансови удари срещу "Кремиковци"

в. Сега

Агенцията за следприватизационен контрол ще начисли нови неустойки на собственика на "Кремиковци" - този път за изчезналите военновременни запаси. Това съобщи Руси Статков от Надзорния съвет на АСК. Агенцията се е самосезирала от интервю във в. "Сега", в което шефът на Държавния резерв Николай Боршуков съобщава, че заради липсите е наказал комбината да плати над 320 000 лева обезщетение.

Междувременно вчера бившият главен директор на комбината Ал. Томов обяви, че "Мерил Линч" усилено търси инвеститор за "Кремиковци" и че препродажба на "Финметалс" е възможна след 2-3 месеца.

Големите градове се ослушват за милиони от ЕС

в. Дневник

София, Пловдив, Стара Загора, Варна, Бургас, Русе и Плевен не са подали нито един проект за финансиране от оперативната програма "Регионално развитие", съобщи зам.-министърът на регионалното развитие Искра Михайлова. До 2013 г. България трябва да усвои 1.6 млрд. евро. София може да кандидатства с проекти до 100 млн. евро, а останалите общини - до 50 млн. евро. Михайлова обяснява липсата на интерес от големите общини с местните избори и смяната в администрациите. За сметка на това малките общини са особено активни, независимо че не притежават ресурс за подготовка на проектите, каза Михайлова. Към момента са събрани над 10 проекта за пътна инфраструктура. По оперативната програма вече са открити процедури за 800 млн. лв.

Жп линията Пловдив - Свиленград ще е по-скъпа с 3 млн. евро

в. Дневник

Първата отсечка Крумово - Първомай от жп линията Пловдив - Свиленград, чийто изпълнител е гръцката компания "Терна", ще бъде оскъпена с около 3 млн. евро, съобщи транспортният министър Петър Мутафчиев. Причината е, че в подписания преди три години договор не е уреден въпросът за преместването на съществуващите телекомуникации и сигнализация по жп отсечката, за което изпълнителят иска допълнителни средства. Точният размер на средствата ще бъде уточнен до края на тази седмица.

"Интра дей" търговията може да бъде узаконена

в. Дневник

Комисията за финансов надзор планира нормативни промени, които да направят законна търговията с ценни книжа, чийто сетълмент не е приключил, или т.нар. интра дей търговия. Това стана ясно от съобщение на регулаторния орган, в което се посочва, че са поискани становищата на заинтересуваните лица и институции, сред които са Българската фондова борса, Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници и Централният депозитар.

Гагаузов: Роднинството не е пречка при оценката на европроекти

в. Сега

Регионалният министър Асен Гагаузов не смята да се съобрази с европейските правила оценителите на проекти по програмите на ЕС да декларират роднински връзки. От думите му се разбра, че оценителите по оперативната програма "Регионално развитие", която ще разпределя 1.6 млрд. евро до 2013 г., няма да подават такъв документ. Неговата заместничка Искра Михайлова призна, че в началото е имало идея да се иска декларация от желаещите да работят по въпросната програма, но по-късно са се разколебали, защото не знаели до кое коляно да спрат с роднинството.

Дистрибутори на горива ще подават сигнали за нарушения в сектора

в. Дневник

Водещите дистрибутори на горива в България ще изпращат сигнали за контрабанда с горива на Агенция "Митници" и ще организират обучения за служителите на държавното ведомство как да проверяват петролни обекти, за да разкриват злоупотреби с нефтопродукти. Това съобщиха във вторник от Българската петролна и газова асоциация (БПГА) след подписването на споразумение за сътрудничество между двете страни. Асоциацията обединява най-големите търговски вериги в сектора - "Лукойл", "Петрол", OMV, "Шел", "Еко" и други. Целта на споразумението е да се засили сътрудничеството за предотвратяване и разкриване на нарушения на митническото и акцизното законодателство, информираха във вторник от Агенция "Митници".

Строим ТЕЦ без комини

в. Стандарт

Четвъртата ТЕЦ "Марица-изток" може да бъде суперекологическа, с нулеви вредни емисии. Това съобщи зам.-министърът на икономиката и енергетиката Йордан Димов в Стара Загора. Подобна топлоцентрала се изгражда в момента в Германия, а в близките години Европейският съюз планирал още 12 такива в различни страни. Ако България бъде една от тях, тя можела да получи безвъзмездно 80% от инвестициите за новата мощност. Работната група, която трябваше да определи критериите за инвеститора на четвъртата ТЕЦ в "Марица-изток", вече ги е предала на министър Петър Димитров. Изграждането на топлоцентрала с нулеви емисии ще струва много по-скъпо, предупреди бъдещите инвеститори зам.-министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:13 | 13.09.22 г.
fallback