fallback

Отново недостиг на кадри в туризма за новия сезон

До две години дефицитът на квалифицирани кадри в отрасъла ще се задълбочи и ще нарасне двойно

16:28 | 26.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

Дефицитът на квалифицирани кадри в туризма за лято 2008 по цялото Северно Черноморие е около 1000 души. Това каза председателят на Браншовата асоциация "Хотелиери и ресторантьори" за Североизточна България Димитър Димитров.
Прогнозата му е, че до две години дефицитът в отрасъла ще се задълбочи и ще нарасне двойно. Основната причина за това, според Димитров, е, че в този период в района от Кранево до Дуранкулак ще бъдат пуснати в експлоатация около 250 нови хотелски комплекса.
Наблюдението на Димитров е, че и сега между 50 и 60% от хората в туризма са попаднали случайно в сектора и не притежават необходимата квалификация, затова и обслужването в активния сезон не е на ниво.
От асоциацията са кандидатствали с проект пред Европейския съюз за обучение и преквалификация на 180 души и чакат отговор от Министерство на труда и социалната политика дали проектът им е одобрен.
 
Според Димитров хората от туристическия бизнес не са склонни да внасят работна ръка от чужбина, а предпочитат да инвестират в обучение на родни кадри.
Държавата трябва да подпомогне отрасъла, като инвестира в подобряване на комуникациите и асфалтиране на пътища, смята още Димитров. Така ще бъдат привлечени и по-високоплатежни летовници, смята той, което ще рефлектира и върху заплащането в бранша. Заради лошата инфраструктура град като Добрич, например, губи средно по 500 туристи седмично, настанени в "Златни пясъци" и "Албена", съобщи още Димитров.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:05 | 14.09.22 г.
fallback