fallback

Кредитният рейтинг на БАКБ поставен под наблюдение с позитивни изгледи

Решението на Standard&Poors се дължи на новината, че Allied Irish Banks PLC възнамерява да придобие 49,99% от капитала на БАКБ

15:51 | 26.02.08 г.

Рейтинговата агенция Standard&Poors е поставила кредитния рейтинг на Българо-Американска Кредитна Банка АД „под наблюдение“ с позитивни изгледи (Credit Watch Positive), става ясно от публикувано съобщение на банката в „Бюлетин Investor.bg“.

Решението на Standard&Poors се дължи на новината, че Allied Irish Banks PLC възнамерява да придобие 49,99% от капитала на БАКБ.

Поставянето на кредитния рейтинг на БАКБ „под наблюдение“ отразява потенциала на институцията за подобрение на кредитоспособността на банката вследствие на това, че AIB ще стане нейният най-голям акционер. Според Standard&Poors по този начин пред БАКБ се откриват добри възможности да се възползва от бъдещата продуктова, оперативна, мениджърска и финансова подкрепа от AIB. „Това би могло да засили и подобри финансовата стабилност на БАКБ в силно конкурентния и бързо растящ банков сектор в България“, смятат от кредитната агенция.

В случай че сделката приключи успешно, рейтингът на БАКБ за начало би могъл да бъде повишен с една или две стъпки. За определяне на рейтинга Standard&Poors ще оцени стратегическото значение на БАКБ за AIB, оперативното и финансово обвързване и подкрепа от страна на AIB, стратегията, която ще бъде прилагана, както и въздействието на тези фактори върху самостоятелния и окончателен рейтинг на БАКБ.

Днес книжата на БАКБ се обезцениха с 4,3% до 65,36 лв., като по позицията минаха 6 155 лота.

Свързани компании:

ТБ БАКБ АД(BACB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:24 | 26.08.22 г.
fallback