fallback

Над 660 млн. лв. са нужни за компенсация на лихвоточките

Според депутатa Яни Янев искането лев за точка не е реалистично, като по-възможен е вариантът 6 стотинки за една точка

14:22 | 26.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

Ако трябва да се компенсират всички притежатели на жилищно-спестовни влогове в ДСК с натрупани лихвоточки, ще са необходими над 662 млн. лв. бюджетни средства, което е невъзможно да се случи в рамките на един бюджет. Това заяви депутатът от НДСВ Яни Янев в рамките на публично обсъждане във Варна на проектозакона за уреждане на жилищните въпроси на българи с многогодишни жилищно-спестовни влогове.

Дискусията бе организирана във връзка с предстоящото приемане на Закона за етажната собственост. Бъдещето на лихвочислата, които хората притежават от години в спестовните си влогове в ДСК, бе сред основните теми, разисквани по време на срещата.

Такова публично обсъждане се налага, защото засяга голям кръг хора и защото добрите предложения може да бъдат включени преди второто обсъждане на проектозакона в Парламента, смята Яни Янев.

Така например първоначалната идея лихвоточките да дават предимство при осигуряването на нов дом, построен от държавата, днес може да се промени във възможност за използването им при ремонт на жилищата или саниране, счита Янев.

По думите му една от причините за нерешения с години проблем с лихвочислата е големият брой хора, които държавата не може да обезщети наведнъж. Друг важен фактор е спорната оценка на себестойността на лихвоточките. В различните години сумата е варирала от 40 стотинки за точка през 1993 г. до 30 лв. през 1998 г., непосредствено преди деноминацията на лева.

Според депутата искането лев за точка не е реалистично, като по-възможен е вариантът 6 стотинки за една точка. Всяка година държавата отделя по 16 млн. лв. за погасяване на обезщетенията на гражданите. В момента са необходими 203 млн. лв. за компенсация по лихвоточките, а още 458 млн. лв. са нужни, за да бъдат обезщетени всички притежатели на жилищно-спестовни влогове. Друга възможност за обезщетение, освен плащания в брой, Янев вижда в компенсаторните записи или в концесионните сделки. Още по темата: Компенсаторките от лихвоточки вече са свободнопрехвърляеми

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:15 | 07.09.22 г.
fallback