fallback

Преглед на печата за 26 февруари

08:18 | 26.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

Кандидат за флота иска “Кремиковци”
в. Стандарт
Индийската "Есар" оглежда "Кремиковци". Компанията, която не успя да участва в търга за "Български морски флот", обмисля да влезе като стратегически партньор в металургичния ни комбинат. Това казаха за "Стандарт" брокери от Лондон, следящи процедурата около завода ни. Преди няколко месеца индийската компания подаде документи за участие в конкурса за БМФ чрез дъщерната си "Есар Шипинг енд Логистик", регистрирана в Кипър. Тя обаче не бе допусната до участие в процедурата. В областта на металургията индийците имат доста сериозен бизнес. "Есар Стийл" притежава 2 завода в Индия и още 5 извън нея - "Минесота Стийл" в САЩ, "Алгома Стийл" в Канада, Индонезия, Виетнам, Тринидад и Тобаго. Според запознатите с процедурата обаче новите индийци са склонни да влязат в комбината само след като бъде изчистен въпросът със собствеността и бъдат уредени отношенията с облигационерите, на които Прамод Митал дължи 325 млн. евро.
Ключови закони се променят заради големите проекти
в. Дневник
На третата година от мандата си правителството призна, че големите проекти в транспорта, енергетиката и околната среда за няколко милиарда евро закъсняват сериозно, както и усвояването на свързаните с тях пари от европейските фондове. "Трябва да се ускори работата по всеки от проектите и затова са необходими промени в Закона за държавната собственост, за концесиите и за черноморското крайбрежие, които да помогнат да се въведе публично-частното партньорство и да се насърчи инвеститорският интерес", каза премиерът Сергей Станишев.
Промените в Закона за концесиите предвиждат възможност с процедурата за концесия да бъде поставено и условието за участие на държавно или общинско дружество като партньор на частния инвеститор. Сегашният закон не допуска подобни сдружения, което пречи на създаването на смесени дружества. Според директора на дирекция "Инвестиции" в Министерския съвет Цвета Каменова промените ще позволят на държавните компании да влизат в договореност с частни инвеститори при ясни условия. Според транспортното министерство с конкурс ще се избира частният партньор на държавната фирма и новото смесено дружество ще получава концесията. Обсъжда се възможността максималният срок за концесията от 35 години да бъде увеличен. По предложение на транспортното министерство ще бъде направени корекции и в Закона за държавната собственост, които ще позволят да бъде удължен срокът за наемането на имоти - държавна собственост.
“Коч” вдига безмитен мол на границата
в. Стандарт
Турци отварят нова зона за безмитна търговия на границата с България. Компанията "Коч холдинг" обяви намеренията си няколко седмици след като българското правителство взе решение за затваряне на родните фришопове. Дъщерната фирма на "Коч" - "Сетур травъл", започва изграждането на нова зона при ГКПП Капъкуле - Капитан Андреево. Досегашните фришопове ще бъдат премахнати, а върху освободените площи ще бъде изграден модерен комплекс за продажба на стоки, освободени от мито. "Коч холдинг" поема безмитната търговия за 15 години напред. Това става по силата на договор, според който турската групировка получава правото да контролира фришоповете освен по границата с България и в граничните зони с Грузия, Сирия и Иран.
Съдът отмени глобите в градския транспорт
в. Сега
Столицата е изправена пред абсурдна ситуация с нередовните пътници в градския транспорт. Софийският административен съд отмени вчера глобите, които общината налага на хората, които пътуват без билет. Единствената санкция спрямо нарушителите остава принудителното сваляне от превозното средство.
Общината обяви, че ще обжалва решението, след като се запознае с мотивите.
В момента контрольори, които работят към Столичната компания по градски транспорт, принуждават нередовните пътници да си купят наказателен билет за 7 лв. - сума, надвишаваща 10 пъти цената за едно пътуване. Ако пътникът откаже да плати, контрольорите го свалят от превозното средство и му съставят фиш с глоба от 10 лв. В случай, че нарушителят откаже да подпише и него, се издава акт за административно нарушение и наказателно постановление за 70 лв.
И паяците в София се оказаха на загуба
в. Сега
Столичната фирма "Паркинги и гаражи" изненадващо се оказа на загуба от принудителното отстраняване с паяк на паркирали в нарушение автомобили. Според сметките на дружеството събираната в момента такса за извозване на автомобила до наказателен паркинг е близо 3 пъти по-ниска от необходимото. Възможно е това да доведе и до увеличение на таксите за тази година. В момента таксата за извозване на автомобил е 29 лв., но реалната себестойност на услугата е 53.10 лв., твърди в писмо до общинския съвет шефът на фирмата Николай Александров. Общината изисква от "Паркинги и гаражи" да генерира 20% печалба и заедно с ДДС таксата скача на 76 лв.
Родители без брак ще взимат облекчени кредити за дом
в. Новинар
Държавата да поеме част от главницата или лихвите по жилищни кредити на млади семейства, предвижда законопроект, готвен от експерти на социалното министерство. От кредити ще могат да се възползват двойки без жилище, които 5 години след сключване на брак имат две деца. В същото време обаче според статистиката половината деца в страната ни са родени, без родителите им да са се женили. Такова съжителство предпочитат амбициозни, отдадени на кариерата родители и нискоквалифицирани работници, коментираха специалисти.
За да могат тези хора да се възползват от преференциалните кредити, те трябва да получат статут на законно семейство. Това означава, че са необходими промени в Семейния кодекс, които трябва да бъдат уточнени, преди да бъде гласуван новият закон, обясни за “Новинар” директорът на дирекция “Демографска политика” Емилия Войнова.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:53 | 08.09.22 г.
fallback