fallback

До края на 2008 приключва ремонтът на прохода Хаинбоаз

Фонд "Републиканска пътна инфраструктура" е избрал изпълнител за обходния път - подстъп за бъдещия тунел под Шипка

15:15 | 25.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

До края на годината е планирано завършването на ремонтните работи на прохода Хаинбоаз. Това каза днес в Габрово Живко Недев, заместник-изпълнителен директор на фонд "Републиканска пътна инфраструктура", цитиран от БТА, на работна среща, свързана с изграждането на тунел под връх Шипка.
Първият етап на обходния път на Габрово е въведен в експлоатация през 1983 година, 1994 година обектът е замразен, обясни Недев. Кметът на Габрово Томислав Дончев допълни, че не може да се мисли за изграждане за тунелно съоръжение без довеждащ път.
Фондът, след съответната процедура, е избрал изпълнител на 31 километра обходен път - подстъп за бъдещия тунел под Шипка, информира Недев. През декември 2007 проектирането е възложено на фирма "Пътпроект" и то трябва да завърши за 11 месеца. През ноември тази година фондът трябва да има готово проектно решение на обходния път на Габрово, след което ще се търсят варианти за извеждане на тежкотоварните автомобили от града.
Тунелът под връх Шипка изисква инвестиция от 250 млн. лева, обяви Недев. Дължината на пътния тунел е 3,2 км, широчината - 10 м, височината - 4,8 м, а лентите за движение са две, широки по 3,75 м.
 
 
Ясен Ишев, директор на дирекция "Планиране и контрол на пътната инфраструктура" в Министерството на транспорта, допълни, че мнението на ведомството е това да стане на концесионен принцип, а държавата да поеме ангажимента да изгради подходите към тунела. Представителите на държавата смятат, че през 2009 г. може да започне изграждането на подходите, а през 2010 - да се обяви концесия.
През 2006 г. фонд "Републиканска пътна инфраструктура" е инвестирал 1,7 млн. лв. в инфраструктурата на Габровска област, а през 2007 г. тази инвестиция е била 5,6 млн. лв., информира Недев.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:42 | 30.08.22 г.
fallback