fallback

Рекордни цени на слънчогледа в Европа, у нас борсови сделки не се сключват

Търсенето на слънчоглед у нас продължава, но на много по-ниска цена, а борсово предлагане няма

11:40 | 25.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на маслодайния слънчоглед на борсата в Будапеща достигна рекордните 1052 лв./т (преизчислени в лева), съобщиха за Investor.bg от Софийската стокова борса (ССБ). Само за последната седмица увеличението на цената му е 3,4%, а за последните три седмици – около 13,5%.
Скокообразното увеличение на цената на слънчогледа през последните месеци се обяснява от една страна главно с използването му за получаване на биогорива. От друга страна според запознати завишените прогнози на ЕС за миналогодишната реколта от тази култура са довели до използване на запасите на съюза и в резултат те доста са намалели.
 
Към момента прогнозите са, че цената на маслодайния слънчоглед и олиото няма да намалява, но и едва ли ще има още голямо покачване, особено като се има предвид, че нерафинираното слънчогледово олио на борсата в Ротердам е с котировки от сутринта от 1825 долара/т, т.е. след драстичното покачване през последния месец има минимален спад за седмица с 5 долара/т.
На този фон търсенето на слънчоглед у нас продължава, но при цена от 820-850 лв./т, а борсово предлагане няма. Според търговци в страната, при положението в момента производителите на слънчоглед биха предпочели да го продадат в чужбина, вместо у нас.
Цените на зърнените култури от началото на годината у нас и на световните борси остават сравнително стабилни. През последната седмица цената „купува” на хлебната пшеница на ССБ доближи цената „продава”, съответно 470 лв./т* и 500 лв./т, което дава основание да се мисли за скорошно сключване на сделки. Търсенето на царевицата продължава да е при цена от 450-460 лв./т, но предлагане няма.
Същевременно котировките на Чикагската стокова борса към тази сутрин са 378 долара/т за пшеницата и 206 долара/т за царевицата. На борсата в Будапеща котировките са съответно 493 лв./т за пшеницата и 390 лв./т за царевицата.
*Посочените цени в лева са без включен ДДС
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:43 | 13.09.22 г.
fallback