fallback

КТИ Съединение дава под наем покриви за производство на ток от слънцетo

Ирландската компания Оптиенерджи ще използва за начало покривите на завода Оптела, чиято площ е 14 дка

10:21 | 25.02.08 г.

Ирландската компания Оптиенерджи възнамерява да произвежда слънчева електроенергия от покривите на Корпорацията за технологии и иновации Съединение АД в Пловдив. Преди около месец представители фирмата са пристигнали с такава оферта, отправена към КТИ, потвърди изпълнителният директор на компанията Стефан Гълъбов.
Първоначалният замисъл на този проект предвижда КТИ да отдаде под наем на ирландската компания покривите на един от заводите си в Пловдив – Оптела, чиято площ е 14 дка.
От Оптиенерджи са се насочили именно към този завод, защото той е ориентиран в благоприятната за целта на проекта посока юг-север. Повърхността на покрива ще бъде обвита в специално фолио, а слънчевите панели ще бъдат двойни.
Това ще е пилотен за България проект. Ирландците възнамеряват да продават произведеното по този начин екологически чисто електричество на австрийската компания EVN, която е собственик на електроразпределителните дружества в Пловдив и Стара Загора, както и на пловдивската топлофикация.
Покривните пространства ще бъдат отдадени под наем за 10 години. Икономическите параметри на договора, който предстои да бъде сключен, още не са уточнени.
В момента ирландската компания извършва проучвателните работи. „Ние също смятаме да подготвим проект, с който да кандидатстваме по програмата за възобновяеми енергийни източници“, каза Стефан Гълъбов.
В петък акциите на КТИ приключиха сесията със спад от 3,9 на сто до 3,94 лв. средна цена при изтъргувани 325 броя.

Свързани компании:

Корпорация за технологии и иновации Съединение АД(KRS)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:49 | 18.08.22 г.
fallback