fallback

Преглед на печата за 25 февруари

08:29 | 25.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

Сребърният фонд се отлага за 2009 г.
в. Дневник
Законопроектът за създаване на демографски фонд в подкрепа на пенсионната система ще е готов едва в края на тази година, съобщи зам.-министърът на труда Лазар Лазаров. Това означава, че средства в бъдещия фонд, получил популярност като "сребърен" , ще могат да постъпват не по-рано от 2009 г., прогнозира той.
Фондът се създава, за да натрупа допълнителен финансов ресурс, който да се използва за изплащане на пенсии поне след 10 години, когато броят на пенсионерите се очаква да нарасне. Сега 100 работещи издържат 82-ма пенсионери.
Авиокомпаниите с ръст въпреки еврозасечките
в. Сега
Въпреки предпазната клауза, наложена на българската авиация от ЕС, през 2007 г. българските фирми са постигнали лек ръст на превозите, съобщиха през уикенда от Асоциацията на българските авиокомпании. Броят на пътниците, пристигнали в България с международни полети, се е увеличил с 10.8% в сравнение с 2006 г. и е бил 5.9 млн. На този пазар обаче присъстват и чужди авиокомпании, така че делът на българските превозвачи е само 36.7%. През 2006 г. те са имали 40.6% от пазара.
Намалели са пътниците, ползвали чартъри - 4% спад спрямо предишната година. Най-голям е отливът на пасажери към летище "Варна". Вероятната причина е, че румънските туристи, които превзеха Северното Черноморие, предпочитат сухоземния транспорт.
От асоциацията смятат, че предпазната клауза може да бъде вдигната най-рано през юни т.г. По същество тя не позволява на български авиокомпании да извършват полети между два града в други страни от ЕС. В същото време това лято унгарската нискотарифна фирма Wizz Air ще започне полети между София и Варна.
Немци и австрийци с апетит към БДЖ
в. Стандарт
Железопътни гиганти от Европа вече точат зъби за БДЖ, научи "Стандарт". Германските железници "Дойче Бан" и австрийските железници ОББ са декларирали своя интерес за придобиване на част от БДЖ. Според източници на "Стандарт", ОББ и "Дойче Бан" имат апетит основно към покупка на товарните превози на родните железници. Те бяха отделени от пътническата услуга в края на 2007 г. Основните цели на преструктурирането в БДЖ са спиране на кръстосаното субсидиране на пътническите превози от печалбата на товарния транспорт и по-голяма яснота на сметките - от какво и колко печели БДЖ.
Емигрантите връщат половината спечелено
в. Дневник
Малко над 800 евро изкарва на месец средностатистическият български трудов емигрант. 360 евро от тях харчи за храна и подслон, а останалите 440 изпраща на близките си в България. Това показват данните от социологическо проучване, направено от Агенцията за социално-икономически анализи и Центъра за сравнителни изследвания в партньорство с министерството на труда и с подкрепата на Фонда за население на ООН.
Според разчетите на изследователите средната продължителност зад граница на българите, които работят, без да се заселват за постоянно, е 13.8 месеца. Годишно те изпращат на роднините и близките си над 800 млн. евро (1.184 млрд. долара по сегашния курс). Сумата е по-малка от разчетите на Световната банка и БНБ, които обаче включват и постоянно преселилите се в чужбина. Според Световната банка емигрантските потоци към България през 2007 г. са били 1.8 млрд. долара, а данните на БНБ сочат, че преводите от сезонните работници и от постоянно наетите в чужбина за 11-те месеца на м.г. са за 3.836 млрд. лв.
Заплатите в частния сектор скачат с над 15%
в. Сега
Заплатите на работещите в частния сектор ще скочат с над 15% за 2008 г. Това се разбра от думите на зам. социалния министър Лазар Лазаров, който представи част от приоритетите на ведомството за тази година на семинар в Пловдив. До две седмици министерството на Емилия Масларова ще инициира срещи между работодатели и синдикати, на които да започнат преговорите по договаряне на препоръчителния индекс за нарастване на заплатите в реалния сектор. Това се прави за втора поредна година, за м.г индексът бе 12.9%. Работодателите обаче увеличиха с още 2% заплатите заради намалението на осигурителните вноски. Според Лазаров напълно реално е очакването за догодина препоръчителният процент за покачване на възнагражденията да е по-голям. Той посочи, че увеличението ще зависи и от равнището на инфлацията, която в края на декември м.г е била 12.5%.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:02 | 29.08.22 г.
fallback