fallback

Преглед на печата за 23 февруари

Последен опит за запазване на Пловдив БТ и Стара Загора БТ - в. Сега

09:34 | 23.02.08 г.

Последен опит за запазване на Пловдив БТ и Стара Загора БТ
 
в. Сега
 
Синдикатите са склонни цигарените фабрики в Пловдив и Стара Загора да се затворят, но само временно. Това е позицията, която профсъюзите съгласуваха цяла седмица, след като правителството предложи двете фабрики да се затворят окончателно. На среща вчера с ръководството на холдинга лидерите на КНСБ и "Подкрепа" Желязко Христов и Константин Тренчев представиха своята визия за бъдещето на двете дружества, предвиждаща временното им затваряне и бърза приватизация. Този четвърти поред вариант ще се обсъжда от ръководството на холдинга 1 седмица.
 
Общината натиска "Софийска вода" за по-ниски лихви по заем
 
в. Сега
 
София ще притисне концесионера "Софийска вода" за нови преговори с английския си собственик "Юнайтид Ютилитис" заради отпуснат неизгоден вътрешен заем. Общината продължава да е недоволна от лихвата по него, макар че се очаква тя да падне значително.
Това изискване е било поставено от временната комисия в СОС, която трябва да реши дали да одобри друг заем за концесионера - 50 млн. лв. от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).
 
Храните на едро поевтиняват, по магазините цените не мърдат
 
в. Новинар
 
Олиото, кашкавалът и кренвиршите са стоките, които са поскъпнали най-много през февруари. Това показват данните на държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ). На едро с 20 стотинки се е повишила цената на олиото. В началото на месеца то се е продавало по 2,88 лева за литър, а в момента цената му е стигнала 3,07 лева. В търговската мрежа олиото струва от 3,45 до 3,90 лв. за литър и се очаква да поскъпва още.
В първите дни на февруари кашкавалът се е продавал за 9 лева, а в момента е с 12 стотинки по-скъп. С 31 стотинки се е увеличила цената на кренвиршите. Така в момента те се продават по 3,66 лева за килограм. Експерти обясниха, че след поскъпването на хранителните стоки на едро се очаква търговците да вдигнат цените и на дребно.
 
“Кремиковци” плаща на БДЖ до вторник
 
в. Новинар
 
“Кремиковци” трябва да изплати остатъка от задълженията си към БДЖ до 26 февруари – вторник. Това предвижда подписаното с държавния превозвач споразумение, съобщи вчера зам.-министърът на транспорта Георги Петърнейчев. Комбинатът до този момент е изплатил 12 милиона лева от дължимите 17 милиона. Дотогава БДЖ ще обслужва комбината на минимум, колкото да не спрат пещите работа, каза Петърнейчев.
 
Държавата си взима Централна гара
 
в. Стандарт
 
Централна гара срещу стари релси. Това ще заменят помежду си транспортното министерство и Столичната община. Сградата на гарата си е държавна и сега, но терените около нея са смесени - общински и държавни. Трасетата на старите релси, които опасват София през Борисовата градина, пък са публична държавна собственост и са включени в капитала на Национална компания "Железопътна инфраструктура". По замяната е постигнато принципно съгласие, но все още няма уточнени срокове, съобщи зам.-министърът на транспорта Георги Петърнейчев.
 
Собственици на безмитни магазини губят всичко
 
в. Стандарт
 
Няма да има безмитни магазини и бензиностанции на граничните пунктове, каза министърът на финансите Пламен Орешарски пред БГНЕС. Той уточни, че земята до граничната бразда е публична държавна собственост. Собствеността може да е само държавна и земята ще се използва за целите на граничния контрол, каза Орешарски. Няма да има обезщетяване на собствениците, които са инвестирали там, бе категоричен той. Орешарски уточни, че в началото на другата седмица ще станат известни резултатите от проверката във фонд "Републиканска пътна инфраструктура".
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:02 | 12.09.22 г.
fallback