fallback

Преглед на печата за 22 февруари

08:28 | 22.02.08 г.

Созопол ще прави нов Слънчев бряг
в. Дневник
Ивицата от Созопол до Черноморец ще се превърне в новия елитен вариант на Слънчев бряг, като се застрои с крайбрежни вили, аквапарк, три голф игрища и самолетна писта за малки чартърни и атракционни самолети. Голям е инвеститорският интерес и към близките острови Свети Иван и Свети Кирик и Юлита, който до неотдавна бе военна база, но правителството го даде за управление на министерството на Асен Гагаузов. Това обясниха новият кмет Панайот Рейзи и назначеният от него нов главен архитект на Созопол Румен Александров преди представянето на актуализирания общ устройствен план (ОУП) след две седмици.
Лихвите за влог стигнаха тавана
в. Стандарт
Лихвите по депозити ще започнат спад надолу, но преди това за кратко ще се задържат на настоящите си нива. Вече е достигнат пикът, след като през м. г. нивата се повишиха с 30% за годината. Това прогнозира Стоян Бозвелийски, директор "Банкиране на дребно" в МКБ Юнионбанк. Повишението в последната година бе най-вече заради световната финансова криза и липсата на достатъчно ликвидност. Това качи цената на парите в глобален мащаб и принуди банките да увеличат и лихвите за привличане на свежи пари от граждани и фирми. Сега обаче на световните пазари се забелязва тенденция на спад.
И Македония ще ни изпревари по ИТ технологии
в. Сега
Обсъжданата вече второ правителство у нас програма "Компютър в къщи" е осъществена в практиката в съседна Македония. Това научиха с изненада служителите на нашата Държавната агенция по информационни технологии и съобщения, които участваха в конференция в Скопие.
Програмата предвижда да се обезщетят финансово хората, които купуват компютър за домашно ползване, но вече двама финансови министри - Милен Велчев и Пламен Орешарски, не разрешават държавният бюджет да отпуска пари за някакъв вид компенсиране на такива покупки. В същото време у нас вече трета година се влачи снабдяването на училищата с компютри, докато в Македония само през м.г. училищата са получили безплатно 100 000 компютъра.
Туроператори и хотелиери се скараха за резервациите
в. Новинар
Туроператор може да анулира резервация на група, без да плаща компенсации на хотелиера, стига това да стане 30 дни преди пристигането на туристите. Това предвижда споразумение за отношенията между туроператорите и хотелиерите у нас при сключването на договори. То беше представено вчера от председателя на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) Донка Соколова по време на международното туристическо изложение в столицата.
Туроператорите и хотелиерите обаче отново не постигнаха съгласие как точно да си сътрудничат. Някои хотелиери коментираха, че имат проблем с получаването на парите си от туроператорите и затова гледат да избягват да сключват договори с тях.
"Хюндай" откри комплекс във Враца
в. Дневник
"Хюндай" откри във Враца своя най-нов шоурум. Той е разположен на около един километър от града по главен път Е-79 в посока Мездра, като това е първата сграда от планираната за изграждане нова икономическа зона във Враца. Седмият комплекс на "Хюндай" в страната, който ще обслужва клиенти от областите Враца, Плевен, Монтана и Видин, разполага с автосалон и сервиз за петнадесет коли.
Направената инвестиция от дилъра "Картех" ООД е около 2 млн. лв., като автоцентърът е разположен на площ от 5 декара. През миналата година дилърът за Враца е продал 39 автомобила, което е около 3% от общите сделки в страната.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:27 | 05.09.22 г.
fallback