fallback

Ядем най-евтиния хляб и плащаме най-малко за ток в ЕС

У нас само 25% от населението някога е ползвало компютър при средно 55% за ЕС, показва Индексът за развитие на пазарите на дребно в ЕС

14:58 | 21.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

Средната цена на хляба в България през миналата година е най-ниска от страните от ЕС и представлява 41% от средната за общността, сочи Индексът за развитие на пазарите на дребно в ЕС, изготвен от ЕК.
В Румъния цената на хляба през 2007 г. е 59% от средната за ЕС, докато в Дания и Финландия е почти с 50% по-висока.
Оказва се, че цената на електроенергията у нас също е най-ниска, като в Италия например тя е тройно по-висока.
В същото време обаче, според проучването, у нас само 25% от населението някога е ползвало компютър, докато средната стойност за ЕС е 55%. Освен това, докато в ЕС 15% от фирмите са имали поръчки за покупки по интернет през 2007 г., то от българските фирми те са само 2%, което се обяснява главно с малкото разплащателни карти.
Проучването на пазарите на дребно в ЕС обхваща 20 подотрасъла в областта на потребителските стоки и услуги, като основните изследвани показатели са цените, подадените жалби от потребители, безопасността на стоките, процента на заменените стоки и удовлетвореността на потребителите.
В доклада относно проучването на пазарите на дребно в ЕС са откроени няколко фрапиращи примери, за които предстои да се търси обяснение. Според събраните данни телефонните услуги по фиксирани мрежи в Белгия са с 20% по-скъпи от тези в Холандия, а електроенергията в Италия е двойно по-скъпа от тока в Гърция и Финландия.
Установено е също, че средните разходи за управление на банковите сметки на гражданите в различните страни от ЕС варират от нула до 80 евро.
Във Великобритания пък след либерализацията на пазара на енергия от 2000 г. досега над 20% от абонатите, сменили доставчика си, всъщност са преминали към по-неизгодни тарифи за заплащане поради недостатъчната разяснителна кампания.
Като основен резултат от проучването към момента е откроена липсата на данни относно въпроси за стоките и услугите, които са от ключово значение за потребителите и биха повлияли на избора им. Предвижда се основните приоритети на проучването на пазарите на дребно през тази година да бъдат финансовите услуги на дребно, трансграничната търговия с потребителски стоки и механизмите за обезщетение на потребителите.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:13 | 13.09.22 г.
fallback