fallback

Новият енергиен холдинг ще се листва като едно цяло

Листването ще стане факт най-малко след две години, в холдинга ще влиза и АЕЦ Белене като поделение на НЕК

15:26 | 20.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

Бъдещият енергиен холдинг, в който ще влизат НЕК, АЕЦ Козлодуй, Булгаргаз, Мини Марица-Изток и ТЕЦ Марица Изток 2, ще се листва на фондовата борса като едно цяло, заяви на пресконференция днес министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

Той поясни, че до листването има немалко време, тъй като преди това холдингът от финансов трябва да премине към оперативен. Първият етап ще продължи между една и две години, като през това време петте компании в холдинга ще имат оперативна самостоятелност, т.е. ръководствата им ще запазят почти същите функции както към момента. Компанията майка ще определя само основните финансови параметри, касаещи печалбата и рентабилността. След като финансовият холдинг се превърне в оперативен, висшето ръководство ще разшири правомощията си, т.е. голяма част от основните показатели и задачи ще важат за всички фирми от холдинга, което ще намали правомощията на мениджмънта на всяка от фирмите. Според разчетите на министерството активите на холдинга, в който като поделение на НЕК ще влиза и АЕЦ Белене, ще възлизат на над 4 млрд. евро, приходите му ще бъдат 1,8 млрд. евро на година, стартовата годишна печалба – 114 млн. евро, общата инсталирана мощност – шест гигавата, която ще произвежда годишно енергия, равняваща се на 27 млрд. киловатчаса. По думите на Димитров едно от основните предимства на холдинга е, че той ще има по-висок кредитен рейтинг отколкото всяка от фирмите поединично, което е необходимо за получаване на кредити във връзка с реализиране на големи проекти, между които АЕЦ Белене, петролопровода Бургас-Александруполис и др. Освен това се очаква холдингът да има по-малко производствени разходи като цяло от тези на съставляващите го фирми. Вече е стартирала процедурата за избор на консултантска фирма, която ще изработи критериите за избор на мениджърския екип на енергийния холдинг.

Политическото решение за създаването на енергийния холдинг е взето въз основа на експертния доклад на Делойт-България, посочи икономическият министър. Изводите на експертите са, че идеята за холдинга е осъществима и жизнена, при условие че се прилагат: добри корпоративни практики и стандарти, управлението на холдинга да има достатъчно правомощия и ресурси за взимане на правилни и ефективни решения и холдингът, въз основа на опит, да може да предлага промени в регулаторната среда в областта на енергетиката.

В тази връзка беше пояснено, че е много важно висшият мениджмънт на холдинга да е професионален, политически необвързан, като възнагражденията му да са обвързани с резултатите от работата на групата.

Беше посочено още, че на базата на проучване на Moody's относно развитието на регулаторните рамки в областта на енергетиката България спада към страните с незавършена регулаторна рамка, която при това не позволява от страна на фирмите да правят дългосрочно планиране на дейността си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:23 | 29.08.22 г.
fallback