fallback

Нелегални стоки за 1,4 млн. евро задържани от началото на годината

Между конфискуваните нелегално внесени стоки са 130 хил. кутии цигари, над 11 хил. спортни комплекта и около 600 бутилки високоградусен алкохол

11:54 | 20.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

Oт началото на годината досега при проверки и специализирани операции органите на МВР са конфискували нелегално внесени стоки на стойност близо 1,4 млн. евро и 200 хил. долара, каза министърът на вътрешните работи Румен Петков по време на днешното открито заседание на Комисията за превенция и противодействие на корупцията, чийто председател е той.

Между конфискуваните нелегално внесени стоки са 130 хил. кутии цигари, над 11 хил. спортни комплекта и около 600 бутилки високоградусен алкохол.

Петков посочи, че през следващата седмица Министерски съвет ще внесе за обсъждане в Народното събрание за разглеждане Закона за изменение и допълнение на Закона за безмитната търговия, които промени, както вече беше оповестено, касаят затварянето на безмитните магазини. По думите на Петков преустановяването на безмитната търговия ще се извърши с разбирането, че част от търговците ще имат загуби, „но така ще бъдат прекъснати каналите за незаконно преразпределение на средства, включително и във връзка с корупция“.

Според министъра след тази стъпка специализираните операции на МВР във връзка с акцизни стоки няма да намалеят, а дори ще зачестят. Той припомни, че при проверки по границите за контрабандни схеми обикновено при една акция се проверяват 40-60 автомобила и 100-150 лица.

На заседанието стана ясно още, че се създава обща работна група между министерствата на вътрешните работи и на финансите начело с заместник-министрите Кирил Желев и Румен Андреев, която ще разгледа законодателството в областта на финансовите нарушения с цел предложения за изменения и налагане на по-строги наказания при финансови измами.

До 25 февруари ще приключи проверката на фонд Републиканска пътна инфраструктура във връзка с корупционния скандал, пък съобщи министърът на финансите Пламен Орешарски. След това резултатите ще бъдат предоставени на Европейската комисия.

От своя страна, министърът на държавната администрация Николай Василев каза, че до два месеца по всички гранични контролно-пропускателни пунктове на границите на България със страните извън ЕС ще приключи процесът на въвеждането на т.нар. плащане с един фиш.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:52 | 22.08.22 г.
fallback