fallback

Арома гласува дивидент в акции, планира увеличение чрез вноски

Вчера акциите на дружеството поскъпнаха с 2,74% до 17,24 лв. средна цена; за последните 12 месеца ръстът им е 120,55%

09:39 | 20.02.08 г.

Акционерите на Арома АД гласуваха за разпределяне на дивидент в акции, като разпределят за всяка съществуваща акция по две безплатни акции и така да увеличат основния капитал до 15,49 млн. лв., разпределен в акции с номинал 1 лв. Решението от вчерашното Общо събрание на акционерите е оповестено късно вчера чрез Бюлетин Investor.bg. В бюлетина е приложен протокол от Общото събрание, от който стават ясни отговорите на няколко въпроса, зададени от акционер с 8 048 акции, включително планове на Арома да увеличи капитала с парични вноски. На въпроса му какви са плановете за развитие на дружеството и има ли идея за издаване на облигации или увеличение на капитала с пари и осъществяване на инвестиции, председателят на Общото събрание Лукан Луканов, който е основен акционер, отговаря:

"В съвременните условия нито една компания не може да оцелее, ако не инвестира. Що се отнася до средствата - използване на банкови кредити или увеличение на капитала, ние ще се насочим към втората възможност - ще се обърнем към публиката, като използваме публичността на дружеството. Дружеството ще положи усилия, за да извоюва доверието на инвестиционната общност. Основното предизвикателство за инвестиции пред дружеството е въвеждането на добра производствена практика (GMP)". На въпрос на същия акционер защо капиталът не се увеличи с 1:4, а с 1:3, отговорът е: "В действителност резервите на Арома са много повече, но голяма част от тях - всъщност тази, която не можем да използваме, са преоценки на активите, направени през периода 1998-1999 г. От възможните 24 млн. лв., около 50% не могат да бъдат превърнати в капитал". Правото да получат нови акции имат лицата, вписани в регистрите на Централен депозитар като акционери на 14-ят ден след деня на ОСА, или към 04.03.2008 г.

Повече за ползите от посещение на Общо събрание можете да прочетете тук. Вчера акциите на дружеството поскъпнаха с 2,74% до 17,24 лв. средна цена. За последните 12 месеца ръстът им е 120,55%.

Свързани компании:

Арома АД(AROM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:14 | 08.09.22 г.
fallback