fallback

Преглед на печата за 20 февруари

07:52 | 20.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

Съдът забрани на "Софийска вода" да вдига цените сама

в. Дневник

Концесионерът "Софийска вода" загуби спора с Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за цените и правото да ги вдига, без да изпълнява определени условия. Върховният административен съд (ВАС) потвърди окончателно решението на комисията, с което тя постави условия на компанията да подпише договор за 50 млн. евро кредит от ЕБВР и да докаже инвестиции за 15 млн. лв. за миналата година. Преди това тричленен състав на ВАС отсъди в полза на концесионера.

Георге Попеску: България изостава от Румъния в областта на жп транспорта и инфраструктурата

в. Дневник

Георги Попеску е електроинженер по образование. След това завършва външна търговия и работи в търговските отдели на представителствата на Румъния в Китай, Гърция, Полша, бивша Югославия. Председател е на съвета на директорите в "Трансвагон комерс холдинг" АД - Бургас, а фирмата му GP commerse е основен акционер на завода.

Каква е ситуацията с жп транспорта и инфраструктурата в Румъния? - Румънците инвестират в жп магистрали. Те дават голямо предимство, защото линиите са двойни. Такава е Тимишуара - Турносеверин - Крайова - Букурещ - Брашов и т.н. Движението по магистралите е много по-ускорено и от това печелят всички. В Румъния освен това има 25 лицензирани оператора, които извършват 6% от товарните превози в страната. Слънчев бряг търси туристи от САЩ и Канада. България изостава много от Румъния, защото не се дава възможност на други частни оператори. От две години "Трансвагон комерс холдинг" АД е платил таксите и чака да ни дадат лиценз за превозваческа дейност, но разрешителното се бави.  

Скандален хотел никне на плажната ивица в Созопол

в. Новинар

Само за няколко месеца огромен пететажен хотел израсна на плаж “Веселие”, точно под къмпингите “Каваците” и “Смокиня” на созополския бряг, твърдят очевидци. Плажът се намира на около 6 км от града и влиза в защитената от “Натура 2000” зона по директивата на птиците. Оказва се, че няма кой да санкционира това грубо нарушение на новия Закон за Черноморското крайбрежие. Строежът е започнал преди повече от половин година и в момента е на етап четвърти етаж. Самата земя на плажа е придобита преди 3 години от българина от турски произход Йосиф Спиридонов на принципа на заменките. Мястото е земеделска земя, част от горския фонд.

Курортите пак ще стопанисват атрактивните плажове

в. Сега

Отлагането на конкурсите за концесия на най-атрактивните морски плажове е в услуга на големите курорти. На 1 май изтича 10-годишната концесия на Албена, Златни пясъци, "Св. Св. Константин и Елена" и Елените, припомниха от бранша. Както "Сега" писа, строителното министерство няма да провежда конкурси, а чрез промяна в Закона за Черноморското крайбрежие ще удължи срока на настоящите ползватели с още 1 година. Конкурсите трябваше да се проведат чрез открита или закрита процедура или състезателен диалог. За тях обаче са нужни около 10 месеца, а те така и не бяха стартирани. През това време концесионерите притискаха наемателите на обекти да преподписват за новия сезон.

"Фантастико" отбеляза близо 20 на сто ръст на оборота

в. Дневник

Търговската верига за бързооборотни стоки "Фантастико" отчете 18 на сто ръст на оборота за миналата година, а през тази година продажбите й се очаква да нараснат с над 25 на сто, съобщиха от компанията. В момента веригата подготвя откриването на два нови магазина в София и така общият брой на обектите й ще достигне 32. "Фантастико" е сред българските вериги, които през тази година планират да разширят мрежата си в София и в другите градове. Първият от двата нови магазина ще бъде открит след дни и ще се намира в столичния квартал "Младост". Той ще заема площ от 2 хил. кв.м и инвестицията в него ще достигне 4 млн. лв.

Софийският университет си прави частно училище

в. Сега

Софийският университет проучва възможностите да открие частен лицей, в който да се обучават деца от I до ХII клас, научи "Сега". Към училището ще работи и детска градина. Специална комисия от преподаватели от университета подготвя документацията, необходима за създаване и откриване на учебния комплекс. Лицеят ще се води като учебна база на СУ. Засега единствената юридическа възможност е комплексът да е с лиценз за частно училище, а образованието в него да е платено. Преподаватели от университета ще работят с учителите и могат да участват в управителния съвет на училището. Ако проектът се реализира, СУ ще е първият държавен университет, който ще печели от частно училище.

Нова хотелска верига стартира с 6 сгради

в. Стандарт

Шест хотела влизат в най-новата българска верига "Eхотелс", която ще се управлява от "Амбасадор тур". Вече работят 4 от сградите с общо 870 легла - култовият хотел "Снежанка" в Пампорово, хотел "Перла" в Слънчев бряг, известни с минералния си басейн хотел "Дива" в село Чифлик и хотел "Родопски дом" в Чепеларе. През май към веригата ще се присъедини и новият хотел "Андромеда" в Слънчев бряг. През есента гости ще посреща и хотел "Княз Павел" в Павел баня.

Избраха стопанин на годината

в. Стандарт

Борислав Стефанов от с. Костиево стана фермер на годината в раздел "Растениевъдство". Младият агроном е наел църковни, общински и държавни земи, върху които е създал овощни градини и малиново насаждение. В раздел "Животновъдство" приза грабна Светла Манева от Пловдив. В модерна ферма край града тя отглежда 110 крави и 90 телета. Миналата година е изградила нова доилна зала и е закупила 20 селекционирани крави - общо за 300 000 лева със спечелен по САПАРД проект. Наградите бяха раздадени за пети пореден път снощи в Пловдив.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:45 | 14.09.22 г.
fallback