fallback

Петър Димитров поиска ускоряване на разследването на Консолид комерс

Настъпили са нови обстоятелства по случая с източването на 5 млн. лв. от държавното дружество

18:11 | 19.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров изпрати днес сигнал до главния прокурор Борис Велчев с молба за ускоряване и своевременното приключване на следствените действия и внасяне на обвинителен акт в съда по случая с източването на 5 млн. лв. от държавното дружество Консолид комерс ЕАД по договор за покупко-продажба на валута с Форекско АД, съобщиха от МИЕ.
Министърът е информирал главния прокурор, че са настъпили нови обстоятелства по случая – на 9 декември 2007 г. е изтекъл срокът на договора и допълнителните споразумения към него между Форекско АД и Консолид комерс. В тази връзка Форекско е трябвало да преведе на държавното дружество сумата от 2,5 млн. евро. На датата на падежа – 9 декември 2007 г., Форекско не е предоставил договорената чуждестранна валута, въпреки че на дружеството е изпратена официална нотариална покана за това и е посочена банкова сметка, по която да се преведат парите.
Според Петър Димитров, ако досега органите на управление на Форекско можеха да се позоват на сключения между търговските дружества договор, то към настоящия момент поведението им може да бъде тълкувано като опит за присвояване на парични средства в големи размери.
Министър Димитров е изпратил писма и до председателя на Държавната агенция „Национална сигурност” Петко Сертов за съдействие за проследяване на движението на финансовите средства и установяване на настоящото им местонахождение. Подобно искане е отправено и до управителя на БНБ Иван Искров.
Взаимоотношенията между Консолид комерс и Форекско датират от 2005 г., припомнят от МИЕ. Те са свързани със сключването на поредица от договори и допълнителни споразумения за форуърд валутни сделки, подписани от тогавашния ликвидатор на държавното дружество Владимир Милев. Становището на Министерството на икономиката и енергетиката е, че договорите са подписвани в нарушение на закона от ликвидатора на Консолид комерс, който е имал право да извършва само сделки, свързани с ликвидацията. В резултат на това се е стигнало до ощетяване на държавата с 5 млн. лв.
Още през март миналата година предишният министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров подаде сигнал за ощетяване на 9 държавни търговски дружества, между които и Консолид комерс.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:21 | 14.09.22 г.
fallback