fallback

Търгове за земя направиха боновете с 10% по-скъпи от записите

За последната година са издадени 41,2 млн. лв. номинал компенсаторни инструменти, а са занулени 46,2 млн. лв. номинал

12:15 | 18.02.08 г.

Тази сутрин поименните компенсационни бонове (PKB) достигнаха максимална цена от 49 ст. за 1 лв. номинал, което е с над 10% по-скъпо от сродните инструменти, каквито са компенсаторни записи (KZ), които се търгуват при цена около 44 ст. за 1 лв. номинал. До момента оборотът с поименните компенсационни бонове е за 231 хил. лв. номинал, а с компенсаторните записи е 81 хил. лв. номинал. До момента няма сделки с жилищните компенсаторни записи (GKZ). "Търгове за продажба на земеделска земя в Южен централен регион са причината за текущото покачване на поименните компенсационни бонове. Обикновено засилените покупки, свързани с тези търгове са в последните 5-6 дни от последната дата за участие, тъй като са нужни два дни за приключване на седелките в ЦД, както и 1-2 дни за издаване на депозитарна разписка, която е изискуемият документ за удостоверяване на собствеността върху боновете. Ако цената на боновете се запази висока и през следващата седмица, очевидно е налице и друга причина. Разминаването в цените на КЗ и ПКБ би следвало да ни покаже, че вероятно ще става въпрос за търгове за земеделска земя и в други региони, където още не е наближила крайната дата за участие", коментира Благовест Крачев, брокер в ИП Карол АД. Всички видове компенсаторни инструменти се използват за плащания в приватизационни сделки, ако държавата го е одобрила. Освен горните три има и четвърти инструмент - жилищни компенсаторни записи от лихвоточки /GKZL/, който е единственият непрехвърляем и съответно нетъргуем.

Поименните компенсационни бонове могат да се използват за плащания в държавни търгове за земя, а KZ и GZK се използват за плащания на лихви по ЗУНК.

В последните 12 месеца компенсаторните инструменти се търгуват в рейндж между 38 и 51 ст. за 1 лв. номинал, с изключение на поскъпването през септември 2007 г., когато достигнаха 67%  за 1 лв. номинал поради изкупуване на 15 млн. лв. номинал за плащания по приватизационната сделка за ТЕЦ Русе, осъществено чрез ИП Делтасток АД. Само за 12 и 13 септември при цени над 60 ст. за 1 лв. номинал клиенти на ПФБК или самата ПФБК е продала 5,5 млн. лв. номинал компенсаторни инструменти на клиент/и на ИП Делтасток АД АД.

В момента при компенсаторните записи се забелязва и маркетмейкърска дейност от ТБ ЦКБ АД и ИП Бета Корп АД, които оферират покупки за собствена сметка и в същото време оферират продажби за собствена сметка при спред 1-1,5 ст. за 1 лв. номинал. Оферти за собствена сметка е въвел и ИП ПФБК ООД, който купува KZ на 42,6 ст. за 1 лв. номинал за общо 15 565 лв. номинал, а продаде 25 000 лв. номинал PKB на цена 49 ст. за 1 лв. номинал. Към 11 февруари тази година компенсаторните инструменти в обръщение са за 591,4 млн. лв. по данни на Централен депозитар. Година по-рано към 12 февруари 2007 г. активните компенсаторки са били 596,4 млн. лв. Намалението от 5 млн. лв. номинал за 1 г. е резултат от зануляването на 46,2 млн. лв. номинал срещу издаването на нови 41,2 млн. лв. номинал.

"След като в началото на миналата година решението за спиране на издаването на компенсаторни инструменти мина на първо четене в Парламента, се намериха народни представители, които да го оспорят с довода, че малко преди това е приет друг закон, който удължава срока за издаване на такива инструменти с една година за живеещите в Беломорска Тракия и Македония. Предстои да видим дали днес, година по-късно, отново ще се намерят депутати, които да се опитат да отложат във времето спирането на издаването на компенсаторки“, каза на пресконференция в края на януари тази година, Валентин Христов председател на Сдружението на притежателите на компенсаторни инструменти.

Срокът за подаване на заявленията от бежанците от Беломорска Тракия и Македония е изтекъл на 8 февруари тази година.

Авторът на материала притежава компенсаторни инструменти.

Свързани компании:

Жилищни компенсаторни записи(BLKB)

Компенсаторни записи(BLKD)

Поименни компенсационни бонове(BLKC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:12 | 13.09.22 г.
fallback