fallback

Таксата за преминаване на Дунав мост нарасна, пътят обаче остава лош

Шофьорите са недоволни, че събираните огромни суми не се ползват за поддържане на мостовите пътни ленти

17:05 | 15.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

Преминаващите шофьори и предприемачи през Дунав мост за пореден път днес изразиха недоволство от поредно повишаване на такса "Мост" и от лошото, според тях, поддържане на пътното съоръжение, съобщи БТА.
 
От началото на тази година българската такса "Мост", събирана от Фонд "Републиканска пътна инфраструктура", е повишена от 6 евро на 8 евро за лека кола. През този месец румънският налог е увеличен на 7,5 евро, посочиха шофьорите чрез касови бележки. Значително е повишаването и за преминаване на автобуси и тежки камиони.
Таксата "Мост", която се взема за всяко преминаване в началото на съоръжението над река Дунав, сериозно пречи на културните, човешки и стопански връзки на хората от България и Румъния, е мнението на пътуващите.
Шофьорите са недоволни, че събираните огромни суми не се ползват за поддържане на мостовите пътни ленти. По думите им преди дни е бил направен едва козметичен ремонт на асфалта.
Европейският комисар Меглена Кунева пред български журналисти на 5 февруари в Букурещ коментира това недоволство в Русе с думите: "Такса "Мост"? - Такова нещо в Европа няма." Меглена Кунева изрази изненада, че година след приемането на България и Румъния за членове на Европейския съюз все още продължава да се събира на такса "Мост", която изкуствено затруднява комуникацията между европейските граждани.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:20 | 30.08.22 г.
fallback