fallback

Папаризов: Важна е не собствеността на газопроводите, а равният достъп

ЕС до 2030 г. трябва да вложи в газопреносната мрежа 160 млрд. долара и 20 млрд. долара – в изграждане на газохранилища

14:16 | 15.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

Важна е не толкова собствеността на газопреносната и електропреносната мрежа, а равният достъп до тях на всички фирми, желаещи да извършват търговия с енергия. Това свое становище изрази пред журналисти в София евродепутатът Атанас Папаризов.
Като член на Комисията на Европейския парламент (ЕП) по индустрия и енергетика, Папаризов е изготвил доклад във връзка с Регламента на ЕП относно условията за достъп до мрежата за трансграничен обмен на електроенергия. Този регламент е част от подготвяния от ЕК „трети енергиен пакет”, съдържащ, освен посоченото, законодателни предложения, касаещи общите правила на вътрешния пазар на електроенергия и на природен газ; условията за достъп до газопреносните мрежи; засилване на сътрудничеството между енергийните регулатори на страните от ЕС.
Папаризов посочи, че според данните на ЕК към 2030 г. енергията в ЕС като цяло, получена от природен газ, ще нарасне от сегашните 23% до 28%, като при това 80% от природния газ ще бъде вносен. Изчислено е, че за да бъде отговорено на новите потребности ЕС до 2030 г. трябва да вложи в газопреносната мрежа 160 млрд. долара и 20 млрд. долара – в изграждане на газохранилища.
Евродепутатът подкрепи официално оповестеното преди две седмици становище на нашата и други страни от ЕС, при което - за разлика от моделите „отделяне по собственост” и „независим системен оператор”, се дава възможност операторите на електропреносни (в България „Електроенергиен системен оператор” ЕАД) и газопреносни (у нас Булгартрансгаз ЕАД) мрежи да останат, както досега, в рамките на вертикално интегрирано предприятие от холдингов тип, но само при спазване на допълнителни изисквания. В алтернативното предложение се посочва, че операторът на преносна мрежа трябва задължително да бъде и неин собственик.
Предвижда се и изискването операторът да не може да отказва присъединяване на нови производствени мощности към преносната мрежа и, ако се налага, дори да направи допълнителни разходи за увеличаване на капацитета на елементите на мрежата в близост до мястото на присъединяване.
Атанас Папаризов посочи, че при това „на практика едва ли е осъществимо да се раздели производството от доставките на ток и газ”. По думите му целите на ЕК могат да се постигнат с повече прозрачност и по-строги правила, спазвани от всички. Евродепутатът подкрепи създаването на енергиен холдинг у нас, изтъквайки необходимостта от крупни инвестиции в енергетиката.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:12 | 05.09.22 г.
fallback