fallback

Преглед на печата за 15 февруари

08:00 | 15.02.08 г.

Трафикът - като за 2020 г.
в. Новинар
 
Трафикът в столицата е стигнал размери, прогнозирани в Общия устройствен план за 2020 г., сочи социологическо проучване, поръчано от "Метрополитен". Според директора на фирмата инж. Стоян Братоев в пиковите часове през “Цариградско шосе” в центъра на София влизат над 10 500 автомобила. Около 8000 пътници от кварталите “Дружба” и “Младост 1” пък отиват към центъра сутрин. 5700 е броят на пътниците в градския транспорт, минаващи по “Искърско шосе” в час пик през деня. На ден пътниците в градския транспорт по това направление са над 45 000, и то само от кварталите “Дружба” и “Младост 1”.
 
“Кремиковци” потъна
в. Стандарт
 
"Положението в "Кремиковци" е нетърпимо." Това заявили представителите на наетия от собственика Митал финансов консултант "Мерил Линч" след визитата си в комбината. Същата останала оценката им и на 12 февруари, след 3-часовия конферентен разговор между "Глобал Стийл" и облигационерите, които държат книжата по дълга от 325 млн. евро на комбината. Тогава експертите коментирали, че "Кремиковци" е фактически пред затваряне, понеже работи с минимални мощности. Металургичният гигант е намалил производството си драстично през декември, сочат резултатите, представени пред облигационерите във вторник. Доменните пещи произвеждат до 38 на сто от плановите стойности. Вместо 120 000 т там вадят едва 47 543 тона. През октомври обаче доменната пещ е произвеждала по 83 000 - 84 000 тона.
 
АП се надява да приключи преговорите за БМФ да юни
в. Дневник
 
Агенцията за приватизация (АП) се надява да приключи преговорите за продажбата на 70% от Български морски флот (БМФ) до юни, като това ще е основен приоритет през тази година. Това заявява изпълнителният директор на агенцията Тодор Николов пред агенция от SeeNews. Крайният срок за подаването на окончателна оферта изтича на 19 февруари, след като беше удължен с малко повече от месец по молба на единствения кандидат - консорциума "Кей Джи маритайм шипинг". Кандидатът поиска удължаване на срока заради забавянето огледа на активите на параходството.
 
София иска милиони от "Софийска вода"
в. Сега
 
Неустойки за милиони левове ще предяви София към концесионера "Софийска вода". Общината ще поиска фирмата да заплати санкции за ниското ниво на услугата, както и за неизпълнените инвестиционни намерения. "Ако "Софийска вода" не приеме претенциите и не успеем да се споразумеем, ще заведем дело", обясни секретарят на общината Росен Желязков по повод предстоящото подписване на анекс към концесионния договор. Според анекса претенциите за неустойки ще бъдат предявени в едномесечен срок от сключването на споразумението. София още уточнява сумите, които ще иска от "Софийска вода". "Омонит" - фирмата, която наблюдаваше как се изпълнява концесията, установи само за периода 2003-2005 г. нарушения за 36.2 млн. лв. "Софийска вода" оспорва и нарушенията, и сумите.
 
40% от студентите работят, докато учат
в. Сега
 
Близо 60% от студентите в България не работят по време на обучението си. Работещите 40 на сто са разделени поравно между неквалифицирана работа и дейност, която ги развива професионално. Това показват данните от първото представително проучване за професионалната ориентация на студентите у нас. В него са участвали 12 477 студенти. Проучването е проведено от Фондация на бизнеса за образованието съвместно с консултантската компания Hewitt и Американската агенция за международно развитие. Всеки пети студент планира да започне кариера едва след завършването на магистърска степен. Половината от младите професионалисти биха си търсили работа в чужбина, като най-предпочитана е Западна Европа.
Спорове бавят проекта за голф в Поморие
в. Дневник
 
Спорове между община Поморие и инвеститора в бъдещия голф в региона "Енджиби кънсалтинг" за пореден път ще забавят започването на проекта. Този път неизясненият казус е какво ще бъде участието на общината и как ще се разпределя печалбата от дейността на смесеното дружество "Кабланд", в което Поморие има 20%, а останалите са на инвеститора, който иска да изгради голф комплекса. Проблемът беше обсъждан през миналата седмица от общинския съвет. Проектът се подготвя от три години и в момента чака разрешение за строителство.
 
Пазарът на яхти се е удвоил
в. Дневник
 
България изостава от световните тенденции в търговията с яхти, каза за "Дневник" председателят на Българската асоциация на яхтените пристанища (БАЯП) и собственик на "ЛЗ яхтинг" Лъчезар Братоев. По думите му едва няколко стотици души разполагат с плавателни съдове. Според практиката между 1.5 и 3.5 на сто от населението на една страна имат лодки. Сега годишно у нас се реализират около 150 малки плавателни съда за развлечение, а основният обем продажби се генерира от три компании - "ЛЗ яхтинг", "Венид яхт" и "Яхтинг бг". Интересът към яхтения бизнес се увеличи през последната година.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:53 | 04.09.22 г.
fallback