fallback

Близо 8400 акта на некоректни работодатели състави НАП през 2007

От април до края на годината са извършени осигурителни проверки на 13 776 работодатели

15:38 | 13.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

Инспекторите на Националната агенция за приходите (НАП) в цялата страна съставиха 8392 акта за нарушения на некоректни работодатели през 2007 г., съобщиха от агенцията.
От април до края на годината са извършени осигурителни проверки на 13 776 работодатели.
Най-често срещаните нарушения, които инспекторите установяват по време на проверките, са неначислени работни заплати, начислени възнаграждения, но непреведени осигурителни вноски при деклариране на прекратяване на трудовите правоотношения; неподадени коректно данни в съответните регистри.
Едно от основите нарушения е нарушаването на една от разпоредбите в Кодекса за социално осигуряване, според която, когато заплатите са начислени, дори и да не са реално изплатени, работодателят е длъжен да превежда осигурителните вноски до края на месеца, през който е извършено начисляването.
Друго често срещано нарушение е неспазването на Закона за счетоводството за текущо начисляване на работната заплата. Инспекторите на НАП са установили, че работодателите правят начисленията през месеца, когато имат възможност да внесат дължимите осигурителни вноски.
Проверките са част от кампанията на НАП за повишаване на спазването на осигурителното законодателство и стартираха през април 2007 г. Инспекторите са установили, че независимо, че периодично се извършват проверки и се съставят актове за нарушения, все още има работодатели, които продължават да не спазват съответните законови разпоредби.
На работодателите, при които се установят системни нарушения за неспазване на осигурителното законодателство, се възлагат ревизии.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:36 | 18.08.22 г.
fallback