fallback

Решиха за енергийния холдинг и затварянето на безмитните магазини

Най-много до три месеца след влизане в сила на решението в търговските обекти на границите ще се допуска продажба само на стоки с бандерол

15:29 | 13.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

Безмитните магазини и бензиностанциите, които са на изходящите трасета на сухопътните гранични контролно-пропускателни пунктове със страни, които не са от ЕС, ще преустановят работата си от влизането в сила на промени в
Закона за безмитната търговия, съобщи правителствената информационна служба.
Най-много до три месеца след това в тези обекти ще се допуска продажба единствено на стоки с бандерол. Няма да се допуска извършването на каквато и да е търговска дейност в зоните след митническия контрол.
Утвърдените от правителството промени в нормативната уредба отговарят на решението, взето на разширеното заседание на управляващата коалиция в Хисаря на 9 и 10 февруари.
Лицензите за извършване на безмитна търговия в тези обекти ще се прекратят по силата на закона от датата на преустановяване на дейността. С влизането на промените в Закона за безмитната търговия в сила ще се прекрати действието на заповедите за лица, на които беше предоставена възможност да преместят обектите си от входящите на изходящите трасета със страни, които не са от ЕС и съответно да изградят там нови обекти.
Запазва се безмитната търговия в търговските обекти, които са разположени на изходящите трасета в зоните на ГКПП на гражданските летища за международни превози, на пристанищата за обществен транспорт, ограничено до продажба за пътници, пътуващи за страни, които не са в ЕС, в гражданските въздухоплавателни средства, извършващи международни полети, както и в търговските кораби, извършващи международни рейсове, ограничено до продажби по маршрути за страни, които не са член на Общността. 

Днес бе прието официално и решението за създаване на енергиен холдинг, който ще обедини пет енергийни предприятия - Мини "Марица-Изток", ТЕЦ "Марица-изток 2", АЕЦ "Козлодуй", НЕК и "Булгаргаз". Очаква се холдингът да започне работа до края на годината. 

След консолидацията активите на холдинга ще бъдат 4 млрд. евро, с което той ще стане една от най-големите енергийни компании в региона. Прогнозираните годишни приходи от работата й са 1,8 млрд. евро, посочват от правителството. 

Държавата ще бъде 100% собственик от капитала на "Български енергиен холдинг". Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) ще запази мажоритарния дял (между 51-75 на сто) от акциите на 5-те държавни енергийни предприятия, а миноритарните дялове (между 25-49 на сто) ще се прехвърлят на новоучредената компания-майка. Целта на запазването на контролен пакет от МИЕ за определен период от време е максимално ограничаване на рисковете за дъщерните компании в преходния период на промяна в акционерното участие и управлението на групата.

Цялостният модел за преструктуриране и консолидация включва създаване на финансов (стратегически) холдинг и вътрешнокорпоративна подготовка за трансформация на ниво отделни дружества; последващото му трансформиране в оперативен холдинг. 

„Основна задача пред финансовия холдинг е прехвърляне на дейностите по корпоративното управление и надзор, несвойствени за МИЕ, към „Български енергиен холдинг“, се казва в съобщението на МС. „Това е свързано с назначаването на професионални мениджъри на ниво холдинг и въвеждане на пазарноориентирана бизнес стратегия, прозрачни процеси за вземане на решения, управление и отчетност; планиране, провеждане и управление на процеса на трансформация на компаниите от групата, който обхваща управлението на финансите и инвестициите, производителността и ефективността на персонала и оперативната ефективност. Тази форма на управление ще подготви „Български енергиен холдинг“ за излизане на финансовите пазари - листване на местната и международните фондови борси и излизане на международните финансови пазари“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:59 | 06.09.22 г.
fallback