fallback

Ежегодно ще информираме ЕК за потреблението на биогорива

На комисията ще бъде предоставена информация и за изпълнението на националните планове за действие по енергийна ефективност

12:17 | 13.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

Страната ни ежегодно ще предоставя доклад на Европейската комисия за изпълнението на националните индикативни цели за насърчаване потреблението на биогорива, предвиждат приетите днес от правителството изменения в Наредбата за съдържанието, структурата, условията и реда за предоставяне на информация, предвидена в правото на ЕС в областта на енергетиката.
В докладите ще бъде предоставяна информация за насърчаване потреблението на биогорива и възобновяеми суровини, които да заменят дизела и бензина за превозните средства; за националните ресурси, които са отделени за производството на биомаса за енергийни цели извън транспорта; за общите продажби на гориво в транспорта и дяловете на биогоривата в тях, включително сравнението им по години.
На комисията ще бъде предоставена информация и за изпълнението на националните планове за действие по енергийна ефективност.
Днешното решение е свързано с приетото от ЕС решение през март миналата година до 2020 г. от възобновяеми източници да бъде произвеждана 20 на сто от енергията в общността, като минималният дял на биогоривата да е 10 на сто от общото потребление на бензин и дизел в транспорта. За България индикативната цел за тази година е делът на биогоривата в транспорта да бъде 2 на сто.
Правителството реши още да бъде удължен срокът на действие на Националната програма за управление на дейностите по отпадъците за периода 2003-2007 до края на 2008 чрез актуализация на плана за действие на програмата и през тази година. Един от приоритетите в плана за действие е ограничаване на количеството на отпадъците, предназначени за окончателно обезвреждане, чрез оползотворяването им и извличането на суровини и енергия от тях. Планът за действие по същество не съдържа предложения за нови инвестиции.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:29 | 29.08.22 г.
fallback