fallback

Искат подобряване на законодателството относно биогоривата

Не е решен въпросът как точно ще се съхраняват биогоривата, които имат по-малък срок на трайност

13:14 | 12.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

Необходимо е подобряване на законодателството в областта на биогоривата, а също и уточняване на нормативните актове що се отнася до нефт и нефтени продукти. Това каза председателят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Андрей Делчев на пресконференция днес.

На въпрос на Investor.bg той обясни, че съгласно директивите на ЕС страната ни трябва до 2011 г. да натрупа задължителни запаси от нефт в размер, който се потребява за 90 дни. Задължения по тази клауза имат както държавният резерв, така и фирмите, които произвеждат или търгуват с нефт и нефтени продукти, като техните задължения за съхраняваното количество са в зависимост от продажбите им през предходната година.

Не е решен и въпросът как точно ще се съхраняват биогоривата, тъй като те имат по-малък срок на трайност.

На друг въпрос на Investor.bg относно задължението на страната ни за увеличаване дела на биогоривата, от Шел България посочиха, че по принцип тенденцията е за увеличаване на дела на биогорива и България е поела индикативната цел за 2008 този дял да е 2 на сто, за 2009 – 3,5 на сто, а за 2010 – 5,7 на сто. По всяка вероятност високият процент до 2010 г. едва ли ще бъде изпълнен, още повече че част от старите страни членки на ЕС също не са изпълнили индикативните си цели, коментираха от асоциацията.

Според търговците на горива също така засега няма и стриктен контрол върху качеството на смесите между конвенционални и биогорива. Относно цените на бензина от Петрол АД коментираха, че те зависят най-вече от световните цени на нефта, а що се отнася до техния размер в България, трябва да се има предвид, че по принцип размерът на акцизите се предвижда да расте съгласно договореното с ЕС, а освен това производството на биогорива струва по-скъпо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:50 | 11.09.22 г.
fallback