fallback

До 200 млн. лв. годишно губи държавата от неплащане на ДДС върху горивата

Голяма част от загубата на ДДС за държавата става при т.нар. еднократен внос на горива от страна на нерегистрирани търговци

13:00 | 12.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

Държавата губи годишно между 100 млн. и 200 млн. лв. по неофициални данни от неплащане на ДДС при търговията с течни горива и природен газ. Това каза на пресконференция Андрей Делчев, председател на Българската петролна и газова асоциация (БПГА).
В асоциацията членуват 16 големи търговци на течни горива, природен газ и пропан бутан в България, като през техните бензиностанции, които са около една трета от общо 3500 бензиностанции в страната, се извършва около 70 на сто от търговията. Сред членовете на асоциацията са Лукойл България, Петрол АД, Шел България ЕАД, Овергаз Инк, ОМВ България, Витогаз ЕАД и други.
Голяма част от загубата на ДДС за държавата става при т.нар. еднократен внос на горива от страна на нерегистрирани търговци. Едно предприятие може веднъж или няколко пъти в годината да внесе от чужбина горива само за собствено отопление, например около 150 хил. л, които не е необходимо да регистрира. С тази възможност обаче се злоупотребява, твърдят от асоциацията.
В тази връзка на среща, проведена преди няколко дни между представители на асоциацията и министрите на вътрешните работи, финансите, на европейските въпроси, както и ръководителите на НАО и митниците, търговците на горива са предложили да се лицензират всички търговци на горива и газ, както и да се лицензира при откриване всяка бензиностанция, включително тези, които работят с биогорива.
Андрей Делчев посочи, че БПГА по принцип не подкрепя разширяването на лиценционните режими, но в случая този извод се е наложил, тъй като държавните органи са отхвърлили първоначално предложените варианти акцизът да се плаща на границата или да се дава задължително банкова гаранция за плащането на ДДС.
Въпросът с лицензирането ще бъде обсъден допълнително, като се очаква самата браншова организация да участва в този процес.
От асоциацията са предложили също така на министрите да има постоянна онлайн връзка между фискалните апарати на бензиностанциите и данъчните органи. Смята се, че по този начин ще се намали съществено възможността в бензиностанциите да идват неотчетени официално горива, които след това да се продават без фактури.
Друг начин за неплащане на данъци е например да се извършва фиктивен износ на горива чрез кораби, които след това се продават в страната.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:46 | 03.09.22 г.
fallback