fallback

Очакват БВП да нарасне с над 6% за 2008 г.*

Според ЦИР за това ще спомогнат промишлеността и услугите, възстановяване на селското стопанство и средствата от еврофондовете

12:24 | 12.02.08 г.

Ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната за 2008 се очаква да възлезе на над 6%, прогнозираха на пресконференция днес от Центъра за икономическо развитие (ЦИР).
Повишението ще се дължи на доброто състояние на промишлеността и услугите, възстановяването на растежа в селското стопанство и усвояване на средства от еврофондовете, казаха от ЦИР.
Оттам очакват окончателните данни за 2007 г. да покажат забавяне на общия икономически растеж за 2007 до 5,5%, като ръстът само за четвъртото тримесечие на миналата година да възлезе на около 5 на сто. За 2006 г. растежът беше 6,1%, а за последното тримесечие на 2006 – 5,7%.
Дефицитът по текущата сметка за цялата 2007 се очаква да надхвърли 20% от БВП, като през 2008 г. ще забави темпото си на нарастване. Не може обаче да се очаква съществено подобрение на търговския баланс през тази година, тъй като европейските субсидии ще увеличат вноса, смятат икономистите.
През 2009 е възможно направените инвестиции да подобрят търговския баланс, тъй като се очаква нарасналата производителност да повиши износа. Като цяло обаче производителността продължава да бъде ниска.
За периода януари-ноември 2007 г. общият внос (CIF) възлиза на близо 20 млрд. евро, като инвестиционните стоки, суровините и енергийните ресурси, свързани с производственото потребление, заемат 85 на сто от него. Според ЦИР, от една страна, това е предпоставка за продължаващ икономически растеж и осигуряване на продукция за износ, но от друга – произодството, основано на внос на суровини, полуготови материали и енергийни ресурси, е силно зависимо от международните цени, които растат непрекъснато. В крайна сметка се стига до нарастване на себестойността на продукцията и намаляване на конкурентоспособността и на международния пазар.
Като благоприятна тененция от ЦИР посочват изпреварващото нарастване на износа на инвестиционни стоки и нарастването на дела им в общия експорт от близо 16 на сто. Това обаче не е достатъчно за преодоляване на проблема с търговския дефицит. Според ЦИР усилията трябва да бъдат насочени към развитие на експортно ориентирани отрасли, произвеждащи продукция с по-висока добавена стойност и основани на иновативно производство. За това би допринесла по-целенасочена политика на привличане на чуждестранни инвестиции в такива производства.
Що се отнася до преките чуждестранни инвестиции, за 2008 г. се прогнозира те да възлязат на 6 млрд. евро при 5,5 млрд. евро за миналата година. Според ЦИР не може да се очаква сериозен отлив на инвестиции в дългосрочен план. Обемът на привлечените чуждестранни капитали може да продължи да се увеличава или поне да запази сегашното си сравнително високо равнище (18-20% от БВП), ако има сигнал за започване на структурните реформи и предприемане на конкретни мерки за подобряване на бизнес средата.
От ЦИР посочват, че сега е важно да се действа за промяна на структурата на инвестициите, за да се постигне по-голямо обвързване с експортно ориентирани производства, така че притокът на инвестиции да води до нарастване на износа и оттам до намаляване на отрицателното търговско салдо.
През 2008 от ЦИР не очакват толкова голяма инфлация като тази през 2007 (12,5 на сто) поради това, че факторите, които са довели до тази стойност, няма да се повторят. Следващите няколко години обаче инфлацията у нас ще продължава да бъде с няколко пункта по-висока от средната за ЕС.
В средносрочен план ще бъде поддържан висок растеж в промишлеността. За единадесетте месеца на 2007 г. растежът на производството се ускорява на 8,9 на сто при 6,4 на сто за същия период на 2006 г. Причина за това е високият дял на преработващата промишленост, чийто растеж се ускорява от 7,7 на 8,8 на сто. В бизнес анкетите на НСИ от януари е констатирано покачване на натоварването на мощностите в промишлеността на 75 на сто – толкова, колкото е нивото на регистрирания досега максимум от октомври 2006 г. в размер на 75,3 на сто.
Един от основните проблеми пред българската икономика остава липсата на работна ръка. „Ситуацията на пазара на работна сила е повече от критична. Ако допреди 1-2 години от липса на работна ръка страдаха високотехнологичните компании, то днес подобно нещо се наблюдава и в сектора на строителството и туризма“, заяви Иво Желев, управител на агенцията за пазарни и социални изследвания ЕСТАТ. Статистиката на агенцията сочи, че докато през януари 2006 г. 42% от анкетираните фирми (общо 400) са посочили, че сравнително лесно могат да намерят необходимия им човешки ресурс, то през януари 2008 г. този процент пада на 20,8.
На въпрос на журналисти как ще коментира ситуацията около Кремиковци, Александър Божков, съпредседател на ЦИР, заяви, че проблемите на Кремиковци са проблеми на структурната реформа и имат пряко отношение към неспазването на законите в България и то с благословията на държавата.
„Икономиката на страната е твърде обвързана с Кремиковци и затова никой няма да посмее да го затвори, тъй като предстоят и избори", каза още Божков.
 
*Информацията е актуализирана към 14.20 часа
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:56 | 14.09.22 г.
fallback