fallback

Преглед на печата за 12 февруари

07:56 | 12.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

Затварят цигарените фабрики в Пловдив и Стара Загора

в. Новинар

Цигарените фабрики в Пловдив и в Стара Загора да бъдат закрити. Това предложение е изпратено до икономическия министър Петър Димитров на 6 февруари след анализ на Управителния съвет на “Булгартабак холдинг” за свиването на пазарния дял на холдинга, съобщиха вчера синдикалисти от Пловдив. Ситуацията около намаленото производство беше обсъдена вчера на спешно заседание на Управителния и Надзорния съвет на холдинга както в Пловдив, така и в Стара Загора.

Властта даде зелена светлина за спорен договор на тотото

в. Сега

Българският тотализатор вече ще може да се сдружава с частни обекти. Това са решили управляващите на сбирката в Хисаря. "Целта е да се намалят разходите и да се повишат приходите на тотализатора, а той да разшири дистрибуторската си мрежа, без да влага собствени средства", обясни говорителят на БСП Ангел Найденов. На тотото ще се разреши също да организира залагания в реално време и в интернет. Решението на управляващите на практика дава зелена светлина за спорния договор на спортния тотализатор с дружеството на бизнесмена Митко Събев "Петрол". Така гражданите ще могат да подават тото фишове и в бензиностанциите на компанията

Пет хиляди фермери са отрязани от евросубсидии

в. Дневник

Пет хиляди земеделски производители няма да получават европейски субсидии заради неправилно декларирани обработваеми площи. Санкциите се налагат заради завишено деклариране на обработваемата през миналата година земя. Това сочат заключителните резултати на разплащателната агенция, която в понеделник преведе по банков път втория транш от 275 млн. лв. директни плащания за стопанската 2007 г. Проверките показали, че 2700 от фермерите са "сгрешили" с над 50% от реалните площи, а другите 2300 - между 30 и 50 на сто. Затова първите ще бъдат лишени от евросубсидии за три години напред, а вторите - за стопанската 2008 - 2009 г.

Безмитните магазини разработват план срещу затварянето си

в. Дневник

Операторите на безмитните магазини имат готов план за действие, който автоматично влиза в сила, ако правителството реши да закрие бизнеса им, съобщи председателят на асоциацията на предприятията за безмитна търговия Радостин Генов. Планът е свързан с декларираното намерение от лидерите на тристранната коалиция да се съобразят с препоръките на Европейската комисия да закрие безмитните обекти. Мотивите за искането са, че те генерират корупция.

Чехия може да ограничи достъпа на българи до трудовия си пазар

в. Дневник

Президентът на Чехия Вацлав Клаус подписа корекция в закон, според който страната може да ограничи достъпа на българи и румънци до трудовия си пазар, предаде BTA, като се позова на ЧТК. Ограничението ще засегне и граждани на други страни, които ще се присъединят към Европейския съюз в бъдеще. Припомня се, че на 29 януари чешкият парламент прие поправка на закона за труда, съгласно която правителството ще може да ограничи достъпа на работници от България и Румъния, ако това е необходимо.

Нов път от Бургас до Слънчев бряг ще се строи точно преди сезона

в. Дневник

От март започва изграждането на четирилентов път от Бургас до Слънчев бряг, съобщи зам.-изпълнителният директор на фонд "Републиканска пътна инфраструктура" инж. Живко Недев. То ще се извършва до съществуващия път до курорта, така че няма да се наложи отбиването на трафика по обходни пътища. Разширяването на пътя беше поставено като проблем още преди няколко години от ръководството на "Слънчев бряг" АД, тъй като се налага туристите да пътуват от и до бургаското летище повече от час, при положение че отсечката е с дължина 30 км, каза изпълнителният директор на дружеството Малина Бакалова. Освен това по този път често стават тежки верижни катастрофи с жертви, особено в района на с. Ахелой.

Съдят "Вивател" за абонамента

в. Стандарт

Договорите, които Vivatel предлага на клиентите си, може да бъдат дадени на съд от Комисията за защита на потребителите. КЗП настоява "БТК Мобайл" да премахне неравноправна клауза в общите условия на договорите си, съобщиха от ведомството. Клаузата дава право операторът при определени условия да прекрати едностранно и незабавно индивидуалния договор. В същото време не е дадена възможност потребителят да стори същото, ако не е доволен от изпълнението на задълженията на фирмата. След препоръките от КЗП "БТК Мобайл" отказа да отстрани клаузата в общите си условия, съобщиха от комисията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:59 | 10.09.22 г.
fallback