fallback

Само 1% от домакинствата у нас ползват газ спрямо 45% в ЕС

Към 2030 г. цените на електричеството в страните от ЕС ще бъдат по-високи спрямо сегашните с 20-35%.

15:57 | 11.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

При ускорена газификация на страната може да бъде постигнато значително спестяване на първична енергия и съответно повишаване на енергийната ефективност, се сочи в доклада на Българската стопанска камара (БСК) относно развитието на българския електроенергиен пазар, представен официално днес.

По данни на камарата делът на природния газ в общото потребление на домакинствата у нас е само 1%, докато за 25-те страни от ЕС той е 45%, т.е. България е една от страните в Европа, използващи най-много електричество в бита. Изчислено е, че 30%-на газификация на страната ще доведе до близо 15% спестяване на първични енергийни ресурси, което пък ще подобри съотношението между крайното потребление и вложената енергия до 60% (сега то е близо 70%, а в ЕС-25 е 45%). Косвено това ще доведе и до по-голяма възможност за износ на електроенергия, чиято цена е по-висока от вътрешната, смятат от БСК.

Въпреки че сега цените на тока у нас са едни от най-ниските в Европа, прогнозите са те постепенно да растат както в ЕС, така и в България, още повече че се върви към единен европейски енергиен пазар. У нас от значение е и „орязването” от ЕК с 37% на квотите ни за вредни емисии за периода до 2012 г., което пък допълнително оскъпява тока, особено произвеждания от ТЕЦ-ли на въглища (поради отделяните от тях емисии на въглероден двуокис).

Необходимостта от повишаване на дела на произвежданата от ВЕИ електроенергия от страните от ЕС, която се изкупува по завишени преференциални цени, е друг фактор за оскъпяване на тока като цяло. По прогнозни данни, към 2030 г. цените на електричеството в страните от ЕС ще бъдат по-високи спрямо сегашните с 20-35%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:06 | 06.09.22 г.
fallback