fallback

Доган се съгласи за продажбата на Булгартабак

Коалицията реши най-накрая да продава бързо тютюневия гигант, създава се енергиен холдинг и се закриват безмитните магазини

18:25 | 10.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

Създаване на български енергиен холдинг, закриване на всички безмитни магазини, бърза приватизация на “Булгартабак”, отпадане на 26 лицензионни и разрешителни режими. Това са част от решенията на работното съвещание на тройната коалиция, което се проведе в Хисаря, представени на пресконференция от лидерите на трите партии Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган. До този момент решението за продажбата на Булгаратабак не бе ясно. Приватизацията на дружеството бе осуетена през 2005 г. по искане на ДПС. Тогава държавният мастодонт бе пред сделка с "Бритиш Америкън Тъбако" на стойност 250 млн. евро, сума, която в настоящия момент е абсолютно непостижима.

В енергийния холдинг, за който също бе взето решение, ще влизат пет енергийни дружества – „Булгаргаз”, Националната електрическа компания, АЕЦ, ТЕЦ „Марица – Изток II” и „Мини Марица”. Активите на холдинга ще възлизат на 4 млрд. евро, планират се годишни приходи в размер на 1 млрд. и 800 млн. евро.

 

Свързани компании:

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:54 | 13.09.22 г.
fallback