fallback

ДАТ ще се разпорежда с парите за туризъм

Промени предвиждат средствата за развитие на туризма да се предоставят ежегодно по бюджета на ДАТ, а не чрез Министерството на икономиката и енергетиката

10:06 | 08.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

Председателят на Държавната агенция по туризъм (ДАТ) да бъде първостепенен разпоредител с бюджетни кредити, предвиждат промени в Закона за туризма, приети на първо четене от парламента.

Промените предвиждат средствата за развитие на туризма да се предоставят ежегодно по бюджета на ДАТ, а не чрез Министерството на икономиката и енергетиката.

В мотивите на вносителя на законовата промяна се посочва, че за осъществяването на държавната политика ДАТ следва да притежава по-голяма оперативна самостоятелност при изразходване на средствата. Председателят на агенцията разработва и контролира изпълнението на годишната програма за изразходване на средствата за държавно финансово подпомагане на развитието на туризма, включително на годишната програма за национална туристическа реклама, и следователно трябва да има възможност да планира, заявява, защитава и управлява финансовия ресурс.

От Министерски съвет посочват още, че в стратегията за развитие на българския туризъм за периода 2006-2009 г. са заложени действия, свързани с увеличаването на правомощията на ДАТ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:42 | 11.09.22 г.
fallback