fallback

Правото на МВР да следи кореспонденцията в интернет остава в сила

От март 2009 специалните служби ще могат да следят какво си пишем онлайн

15:29 | 07.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

Както бе предвидено, МВР ще има право да следи кореспонденцията в интернет, ако се наложи, стана ясно на днешния протест на защитници на свободата на онлайн кореспонденцията, срещнали се с ръководството на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС).
Повод за недоволството на интернет потребителите е приемането на Наредбата 40 от 7 януари 2008 г. (обнародвана на 29 януари) за категориите данни и реда, по който се съхраняват и предоставят от предприятията, предоставящи обществени електронни съобщителни мрежи и/или услуги за нуждите на националната сигурност и за разкриване на престъпления. Тази наредба е следствие на Закон за електронните съобщения и хармонизира българското законодателство с изискванията на европейска директива 2006/24/ЕО.
Притесненията, че се застрашават права на гражданите от прилагането на Европейската директива, се изразяват постфактум, посочи заместник-председателят на агенцията Димитър Станчев. По думите му проектът на наредба е бил публикуван през ноември 2007 година за обществено обсъждане на страницата на ДАИТС. Документът е бил представен на предприятията, предоставящи електронни съобщения – Мтел, БТК, Глобул, Вивател, Транстелеком и Съвета по електронни комуникации. Според ДАИТС интернет потребителите е трябвало да реагират още тогава.
От своя страна, представителите на интернет потребителите - Богомил Шопов и Йовко Ламбрев - посочиха, че целта на публичните изяви е да призоват държавните институции да информират европейските си колеги, че у нас няма консенсус за прилагането на директивата. Интернет активистите заявиха, че ще действат на европейско ниво за отмяна на директивата.
Директивата е нова, тя се прилага в държави като Испания, Великобритания, Германия, които са били заплашени от терористични атаки, каза Димитър Станчев. Приета е преди приемането на страната ни в Европейския съюз и наши експерти не са участвали в обсъждането й. „Това, което постигнахме, е да поискаме отсрочка с година и половина на прилагането и срокът за българските интернет доставчици е 15 март 2009 г.“, заявиха от ДАИТС. Според европейското законодателство най-ранният срок, в който може да се мисли за промени в директивата, е 2011 година, когато ще бъде натрупан достатъчно опит от нейното прилагане. Вижте още информация и видео от днешния протест
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:24 | 09.09.22 г.
fallback