fallback

Стартира субсидията за преструктуриране на винените лозя

Договорената сума с ЕС по мярката е за 18,044 млн. евро за 2403 хектара лозя

12:36 | 06.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

От утре започва приемането на документи за кандидатстване по мярката „Преструктуриране и конверсия на винени лозя“, съобщи на пресконференция днес министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил.

Договорената сума с ЕС по мярката е за 18,044 млн. евро за 2403 хектара (24 хил. дка) лозя.

Изплащането на субсидията трябва да приключи до края на тази година, тъй като за периода 2009-2015 г. започва да действа нов режим на политиката на ЕС относно субсидиите за виното и съответно за винените лозя. Мярката включва 12 дейности, като максималната субсидия за всяка от дейностите е до 75% от пределната цена, като се изисква да има и съответния брой засадени лози на декар. Пределната цена за дейността „промяна на местонахождението на лозята“ е 53 664 лв. на хектар (без ДДС), като максималната субсидия в случая е 40 248 лв. на хектар.

Между другите дейности, които още могат да се субсидират, са презасаждане със смяна или без смяна на сорта, увеличаване броя на лозите на хектар, изграждане на тераси и други.

Субсидията ще важи само за лозови масиви, които са плододаващи, като минималният размер за подпомагане е 1 декар.

Беше отбелязано, че документи за ползване на субсидия ще се приемат 20 дни от утре, след което ще се изплаща субсидия на одобрените проекти, което трябва да стане до средата на годината.

По информация на Министерство на земеделието до момента вече има изготвени 65 проекта по мярката.

До 30 юни страната ни трябва да представи в ЕК програма с набелязани мерки за изпълнение на новия регламент на ЕС за преструктуриране на винопроизводството, съобщи още Кабил. Новият регламент предвижда и изкореняване на сортове лозя, от които се произвежда неконкурентоспособно на международните пазари вино. Във връзка с новия регламент България ще разполага за периода 2009 - 2015 г. с общо 166 млн. евро. Кабил посочи, че по негово настояване усвояването на тези средства в годините ще бъде стъпаловидно, като за 2009 г. сумата е 15 млн .евро, а за 2015 г. - 26 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:23 | 14.09.22 г.
fallback