fallback

Преглед на печата за 6 февруари

08:04 | 06.02.08 г.

Варна задмина София по ръст на данъците
в. Сега
 
Морската столица Варна задмина София по ръст на данъци и такси. Ако предложенията на финансовата комисия на варненския общински съвет бъдат одобрени на днешното заседание, данък сгради ще скочи с 50% срещу предложения за столицата ръст от 33%. 50 на сто ръст е предвиден и при други налози. От тази година местните управи имат право сами да определят данъците, като при повечето е позволено вдигане до 300%. Местните управи обаче подхождат внимателно към тази възможност. От 1.5 на 2.25 промила да скочи данъкът върху сградите предлага още варненската администрация. От общината твърдят, че средното увеличение ще е 24 лв. за различните видове собственост. Изключение е предвидено за собствениците над 67 г., при които се запазват старите нива. Това облекчение ще бъде покрито с увеличение на друг налог - този върху сделките с имоти. За разлика от София Варна предпочита да се възползва от големия брой сделки и да увеличи налога от 2 на 3% от стойността на сделката.
 
Столицата плаща 1 млн. лв. за електронна община
в. Сега
 
1.125 млн. лв. ще плати София за изграждане на електронен общински съвет. В системата ще бъдат качени всичките докладни записки, вотът на различните комисии по тях, гласуването на заседание. Още не е ясно обаче каква част от системата ще бъде достъпна за граждани, предвидени са различни нива на достъп, обясни зам.-кметът Минко Герджиков.
 
Фуат Гювен продава 15% от дизела в България
в. Сега
 
9-те безмитни бензиностанции на единствения бизнесмен, който контролира този бизнес у нас - Фуат Гювен, са продали 15% от дизела в страната през 2006 г. Това оповести пред БНТ вчера бившият зам.-министър на финансите Георги Кадиев. Той поясни, че е ненормално 15% от оборота на дизел да минава през 9 бензиностанции, а останалите 85% - през 5000 обекта. В междинния си доклад за България Еврокомисията посочи фришоповете като един от големите източници на контрабанда и корупция в България.
 
Строителството на детски градини в София - някой пак лъже кмета
в. Дневник
 
Ден след проваления старт на възложената като общинска поръчка за близо 400 хиляди лева електронна "лотария" за записване на деца в недостигащите детски градини в столицата кметът Бойко Борисов обяви, че ще предложи строителството на модулни детски градини, които могат да се изградят за 10-15 дни.
Той заедно с главния архитект на София Петър Диков се е срещал във вторник с фирми, които предлагат да изградят такива обекти. По думите на Борисов те ще са малки, а цената им ще е между 1 и 3 млн. лв. Става въпрос за градини с площ около 1000 кв.м, но цената от 3 млн. лв. е много висока, не зная кой я е казал на кмета, коментира малко по-късно арх. Диков, който прогнозира, че сумата ще е много по-ниска, но без да я конкретизира.
 
Над половината от заетите в туризма са без квалификация
в. Дневник
 
Между 50 и 60% от обслужващия персонал в туризма са хора, попаднали случайно в бранша и нямат необходимата квалификация. Това са наблюденията на председателя на браншовата асоциация "Хотелиери и ресторантьори" за Североизточна България Димитър Димитров. Позицията на членуващите в асоциацията е, че вносът на кадри от чужбина ще изисква повече инвестиции, отколкото обучение и преквалификация на българи. Пред чуждестранния персонал ще има езикови бариери, освен това трябва да бъде осигурен с квартири. Няма и гаранции, че ще се съгласят на сезонна заетост.
 
Таксата за строителство в София скача с още 50%
в. Дневник
 
Таксата за разрешителните за строителство в София ще бъде увеличена с още 50% и максималната ще достигне 21 лв. на кв.м, реши вчера Столичният общински съвет. Това плащане беше повишено миналата година близо 18 пъти - от 0.80 лв. на 14 лв. на кв.м по настояване на кмета Бойко Борисов. Мотивите му бяха, че общината влага много пари за ремонти след строителите, които рушат инфраструктурата. Миналогодишното увеличение беше обжалвано в съда от организации на строителите, но магистратите се изказаха в полза на общината.
Искат запор за земята на Кремиковци
в. Стандарт
 
Запор върху земята на "Кремиковци" е поискал голям кредитор на комбината. Съобщението е направено от икономическото министерство, твърдят брокери. Ставало въпрос за голям, но неназован кредитор.  Ресорният зам.-министър Нина Радева не отрече, но и не потвърди информацията. "Възможно е да има такова нещо. Не знам за запор, но подобна мярка не е нещо извънредно, защото всеки кредитор може да я поиска", коментира Радева. Ако има запор, то той най-вероятно е направен от лондонската компания "Лоу Дибенчър", която е попечител на държателите на облигациите на комбината. В случай че съдът разреши ограничението, терените няма как да бъдат продадени. Апетитите към земята са големи, защото става въпрос за 17 млн. дка. По средни пазарни цени в момента това прави грубо около 1,7 млрд. евро, изчисли преди дни икономическият министър Петър Димитров.
 
"Набуко" готов най-рано през 2013 г.
в. Новинар
 
Оптимистичният срок за приключване на проекта на газопровода “Набуко” е 2013 г. Това е заявил министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров преди подписването на споразумението за включване на германската компания RWE като шести съдружник в консорциума “Набуко Газ Папинлайн Интернешънъл”, предаде вчера Дарик радио. Според Димитров с присъединяването на RWE към консорциума рискът се поделя между повече компании. След присъединяването на германското дружество шестте компании ще получат равен дял за съдружие. Димитров бе категоричен, че България ще подкрепи евентуалното включване и на „Газ дьо Франс” в консорциума като седми партньор.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:27 | 08.09.22 г.
fallback