fallback

Преглед на печата за 5 февруари

08:23 | 05.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

И Станишев се ослушва за безмитните магазини
в. Сега
Премиерът Сергей Станишев в общи линии е доволен от обективността на доклада на ЕК за България. Но уточни, че не са взети предвид последните ни успехи. "Доколкото знам, за част от предоставената от България информация не е имало техническо време да бъде отразена. Ако един доклад разчита да бъде изцяло обективен, трябва да се отчете цялата информация", обясни Станишев.
Колкото до критиките за безмитните магазини, премиерът коментира: "Ако ги закрием по българските граници, същата дейност ще се извършва в съседните страни и всички средства ще остават там". Той е поръчал на финансовия министър Пламен Орешарски да подготви анализ по въпроса, а крайното решение за съдбата им ще вземе кабинетът. Станишев обаче не съобщи в какъв срок ще стане това.
Крупен инвеститор в имоти е новият собственик на завод "Електроника"
в. Дневник
Софийският завод "Електроника" може да последва съдбата на варненския производител на дизелови двигатели "Вамо" и на негово място да бъде изграден модерен бизнес център. Според източници на "Дневник" новият собственик - "АГП дивелопмънт", който се оформя като един от активните инвеститори в имоти, има намерение да се възползва от атрактивния терен на завод "Електроника", който придоби наскоро. Представители на компанията отрекоха да имат намерение да спират производството, но заявиха, че действително имотите са атрактивни, защото голяма част от тях са отдадени под наем и реално действат като бизнес център.
Интересуваме се както от производството на "Електроника", така и от имотите на завода, заяви Евгени Гълъбов, който е член на съвета на директорите на компанията. Същият е и в управлението на "Вамо", което беше затворено малко след продажбата през миналата година и в момента за него има проект за изграждането на модерен бизнес и търговски център. По думите на Гълъбов новите собственици нямат още конкретни планове за завода и тепърва ще преценят продължителността на инвестицията си.
Без начален капитал за регистрация на фирма
в. Новинар
Премахването на минималния капитал при регистрация на фирма ще доведе до по-голяма свобода при създаване на бизнес и до по-висок икономически растеж, каза вчера Петър Ганев, икономист от Института за пазарна икономика (ИПИ). В момента, за да се регистрира фирма, е необходимо собственикът да представи в съда документ от банка, че има първоначален капитал от минимум 5000 лева. Ако бъде премахнато това условие, ще се отворят повече възможности за бизнеса, обясни Ганев. Повече възможности за бизнеса ще има и ако се премахнат държавните субсидии, каквито има в някои сектори като тютюнопроизводство, млекопризводство и зърнопроизводство. За земеделците например е достатъчно да разчитат на помощите от еврофондовете.
Браншове с недостиг на кадри ще получат пари за курсове
в. Дневник
Агенцията по заетостта отпуска още близо 2 млн. лв. за финансиране на проекти за квалификация на персонала. Обявите за откриването на процедурите за набирането на проекти от бизнеса ще бъдат публикувани до края на този месец. Агенцията е междинно звено по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси", по която България трябва да усвои 1.2 млрд. евро до края на 2013 г.
Комитетът за наблюдение на програмата, в който влизат и представители на работодателските организации, е одобрил парите да се предоставят за квалификация и обучения на работещи, за заетост на хора от уязвими групи в четири отрасъла с недостиг на кадри и за обучение на хора над 50 години.
Лекарите минават на електронни отчети
в. Сега
От началото на март специалистите от доболничната помощ и джипитата ще се отчитат задължително по електронен път пред НЗОК, съобщиха оттам. Новият начин за събиране на данните влиза в сила за стоматолозите от 1 юли. Паралелно с това обаче медиците ще трябва да носят и хартиени отчети в касата до края на годината за сравняване на данните. В момента 86% от лекарите в извънболничната помощ се отчитат по електронен път, а около 60% от джипитата имат електронен подпис, обясни директорът на касата Румяна Тодорова. Всички болници дават отчетите си на електронен носител.
От юли трябва да започне да действа и информационната система на здравната каса. Тя се изгражда от консорциума БУЛ. Финансирането е 3.5 млн. евро, а парите са по заем от Световната банка. Засега е изграден само първият модул, който съдържа информация за договорите, които касата сключва с медиците, обществените поръчки, административните разходи и парите за здравни плащания. Неговото внедряване трябва да приключи до края на месеца.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:24 | 05.02.08 г.
fallback