fallback

Подписваме официално RWE да стане съдружник в Набуко

Проектът предвижда изграждането на газопроводна система от източната турска граница до газовия разпределителен център в гр. Баумгартен (Австрия)

16:57 | 04.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров заминава утре за Австрия, за да подпише договор за включване на шести партньор в проекта за газопровода Набуко, съобщиха от министерството.

Документът е следствие от решението на петте компании от консорциума да бъде приет и шести съдружник – германската компания RWE - в консорциума „Набуко Газ пайплайн интернешанъл къмпани”. Подписването ще се състои на 5 февруари 2008 г. във Виена. След парафирането на договора в присъствието на нотариус ще се извърши прехвърлянето на равен дял на новия съдружник.

В момента в консорциума „Набуко Газ пайплайн интернешанъл къмпани” са включени 5 компании: „Боташ” (Турция), „Булгаргаз Холдинг” (България), „Трансгаз” (Румъния), МОЛ (Унгария) и ОМВ (Австрия). Проектът предвижда изграждането на газопроводна система от източната турска граница до газовия разпределителен център в гр. Баумгартен (Австрия), с годишен капацитет за пренос на природен газ от около 25 млрд. куб. м. Предвидена е и възможност за увеличаване на капацитета до 31 млрд. куб. м годишно.

Участието на министър Димитров на церемонията по подписването е по покана на федералния министър на икономиката и труда на Австрия д-р Мартин Бартенщайн. На подписването се очаква да присъстват държавни представители и от другите страни, включени в проекта.

RWE е една от петте компании, кандидатстващи за стратегически инвеститор на АЕЦ Белене. Наскоро пък управляващият директор на консорциума за Набуко обяви, че се търси и седми партньор в консорциума.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:03 | 04.09.22 г.
fallback