fallback

ЕК: Не разбираме какво ни казва България за корупцията

Очаквано, корупцията по високите етажи и престъпността отново се подчертават като основни проблеми пред страната ни

15:52 | 04.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

„Очакваме от България да ни предоставя данни за борбата с организираната престъпност и с корупцията на най-високо ниво, които да бъдат с най-високо качество и с повече аналитичен елемент“, обяви говорителят на Европейската комисия Марк Грей.

На пресконференция в Брюксел, където бе представен междинният доклад за напредъка на България, Грей допълни, че данните от София са оптимистични, но ЕК нямала начин да оцени как данните кореспондират с информацията от предишни години и дали има подобрение.

„Казано в спортни термини, имахме лошо първо полувреме, очакваме второто и в момента не знаем дали ще има продължение и дузпи. Очакваме да се поправят във второто полувреме", допълни той, цитиран от Dnes.bg.

По първоначална информация в доклада за България се посочват напредък по четири от шестте посочени „проблемни области“ и забележки по две от тях.

Отбелязани са постиженията на страната ни, свързани с промени в конституцията, с воденето на по-прозрачни и ефективни съдебни процеси, с реформата в съдебната система и борбата с дребната корупция.

Двете области, в които според Еврокомисията трябва да постигнем по-убедителни резултати, са корупцията по високите етажи на властта и борбата с организираната престъпност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:54 | 02.09.22 г.
fallback