fallback

ЕК ще насърчава покупките през интернет

Целта ще бъде онлайн пазаруването да добие по-голяма популярност и обем в ЕС, както например в САЩ

13:16 | 04.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

Една от основните насоки на работата на ЕК в областта на защитата на потребителите ще бъде насърчаване на покупките през интернет в ЕС, така че те да добият по-голяма популярност и обем, както например в САЩ. Това каза днес Елиана Гарсес-Толон, член на кабинета на комисар Меглена Кунева, по време на дискусия на тема „Развитие на европейския вътрешен пазар и мястото на България“.
Тя посочи, че проучване в областта на потребителските пазари в ЕС сочи, че в някои сектори и в някои страни потребителите нямат достатъчно информация, което влияе отрицателно на техния избор на стоки и услуги.
Така например, въпреки либерализацията в областта на телекомуникациите в Португалия потребителите губят средно по около 100 евро годишно, тъй като поради недостатъчно информация са избрали неподходяща за тях тарифа на мобилен оператор. Във Великобритания пък около 20% от потребителите, сменили доставчика си на електроенергия, всъщност са избрали по-скъп доставчик, също поради неинформираност.
ЕК ще наблюдава по-конкретно и с по-голямо внимание пазарите в областта на банките, телекомуникациите и енергетиката. Толон посочи, че през тази година във фокуса на вниманието на комисаря за защита на потребителите ще бъдат няколко основни области, сред които трансграничната електронна търговия и по-конкретно засилване на доверието на потребителите в нея, както и подобряване на икономическата среда в областта на потребителските кредити, тъй като според изследване на ЕК в някои страни от ЕС до половината от хората смятат, че е трудно да се сравни цената на кредита между различните банки. Освен това обвързването на кредита в някои банки с други банкови продукти затруднява смяната на банката.
Ще се работи също така и по посока на подобряване на процеса на отговаряне на жалбите на потребителите от ЕС, тъй като към момента около 50% от потребителските жалби не получават удовлетворителен отговор.
В тази връзка днес в София откриха първия потребителски център, който е звено от европейска мрежа.
Днес стана ясно още, че Кунева е предложила в ЕК използването на индекс за измерване на пазарите на потребителите, като на негова база ще се правят прогнози, които ще служат и при изработване на бъдещото законодателство в тази област. Засега се правят само наблюдения по отделни въпроси.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:39 | 12.09.22 г.
fallback