fallback

До 2 години въвеждаме директивата за потребителските кредити

Като основно предимство на новата директива се посочва по-голямата прозрачност при формирането на лихвените проценти

11:46 | 04.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

След като Директивата за потребителските кредити беше приета от Европейската комисия в средата на януари, тя трябва да бъде приета от България, както и от всички страни от ЕС, законодателно до две години. Това заяви еврокомисарят за защита на потребителите Меглена Кунева по време на дискусия на тема „Развитие на европейския вътрешен пазар и мястото на България“ с участието на представители на банковия сектор и министерствата на финансите и икономиката и енергетиката.
Като основно предимство на новата директива Кунева и представители на банковия сектор посочиха по-голямата прозрачност при формирането на лихвени проценти при отпускане на потребителски кредити, както и въвеждането на единна методология за формиране на лихвите за всички банки от ЕС.
Директивата се отнася за кредити в размер от 200 до 75 хил. евро за срок над един месец, посочи Кунева.
Когато кредитът е до 10 хил. евро, всяка страна ще може сама да решава дали ще има някакъв наказателен лихвен процент при предсрочно погасяване или потребителят ще плаща само административни разходи за това. Когато остава по-малко от една година до крайния срок на погасяване и кредитът бъде погасен предсрочно, директивата позволява наказателният лихвен процент да бъде до 0,5% от кредита. Когато до първоначалния краен срок на връщане на кредита остава над 1 година, наказателният лихвен процент може да бъде до 1%.
Възможността до 14 дни от отпускането на кредит потребителят да се откаже от него, която директивата предоставя, ще оскъпи самия кредит, каза Левон Хампарцумян, председател на Управителния съвет (УС) на Асоциация на банките в България и председател на УС и главен изпълнителен директор на УникредитБулбанк.
Подуправителят на БНБ Румен Симеонов пък отбеляза, че вероятно с въвеждането на директивата ще трябва да се въведе по-строг контрол с цел защита на потребителите на небанковите институции, които отпускат кредити, които в България сега са около 400.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:54 | 13.09.22 г.
fallback