fallback

Складовете за зърно влизат в публичен регистър

С глоба до 5 000 лева ще се наказва всеки, който сключва сделки със зърно без декларация от производителя за произход и добра земеделска практика

10:20 | 01.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

Националната служба по зърното и фуражите (НСЗФ) да води публичен регистър на публичните складове за зърно и издадените складови записи за влог на зърно, предвиждат промени в Закона за съхранение и търговия със зърно, приети от парламента на второ четене.
Според гласуваните текстове публичните складове за зърно трябва да предоставят ежемесечно на териториалните звена на НСЗФ до пето число на следващия месец информация за издадените и върнатите складови записи във вид на опис.
Задължава се търговецът на зърно да притежава собствен или нает склад за съхранение на зърно, като задължението не се прилага при осъществяване на борсови сделки.
Според приетите промени при извършване на вътрешнообщностни доставки на зърно и зърнени продукти търговците трябва да обявяват пред НСЗФ количеството, вида и направлението на доставката, за което службата издава удостоверение за съответствие. Отказът за издаване на удостоверение не е пречка за извършването на вътрешнообщностна доставка, е записано в законопроекта.
Регистрираните земеделски производители в края на всяко тримесечие подават в териториалните звена на НСЗФ декларация за количеството произведено, продадено и налично зърно, по образец, утвърден от изпълнителния директор на службата. Декларация за пшеницата през периода юли-септември да се подава всеки месец, приеха депутатите.
При констатирани липси на количества зърно, съхранявано на влог, и използвана складова вместимост, която превишава вместимостта, посочена в лицензията, както и при неизпълнение на предписанията за отстраняване на нарушението, е предвидена глоба от 3 000 до 10 000 лева, както и да се заплаща стойността на липсващото зърно по борсови цени.
С глоба от 1 000 до 5 000 лева ще се наказва всеки, който сключва сделки със зърно без декларация от производителя за произход и добра земеделска
практика.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:21 | 05.09.22 г.
fallback