fallback

Преглед на печата за 1 февруари

08:08 | 01.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

"Кремиковци” може да бъде затворен

в. Новинар

Има реална опасност металургичният комбинат “Кремиковци” да бъде затворен заради кризата в предприятието. Това заяви вчера икономическият министър Петър Димитров след среща с главния прокурор Борис Велчев, на която обсъдиха възможността да започне прокурорска проверка за цялостната дейност на предприятието. Според министъра една цялостна ревизия не би трябвало да попречи на продажбата на комбината, защото кредиторите са много и всеки има отношение към сделката и смяната на собственика. Той допълни, че ще бъде грешка, ако с неразумни действия се парализира работата на комбината и се предизвика неговото спиране.

Брюксел ни отряза окончателно за 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй"

в. Новинар

Европейската комисия (ЕК) категорично отказа да води преговори с България за отварянето на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй”. Това стана в сряда вечерта, когато български евродепутати лобираха пред Европейския парламент за повторното пускане на двата реактора. Директорът на дирекция "Ядрена енергетика" към ЕК Кристиян Ватерлус заяви, че за комисията този въпрос е приключен и няма да се изпраща отново проверка в България. Двата блкока бяха затворени в края на 2006 г. като изискване към страната ни за членство в ЕС.

Неясна схема за пътните такси се промуши в НС

в. Дневник

След едночасови спорове с гласовете на депутатите от БСП и ДПС парламентарната комисия по транспорт и телекомуникации гласува на първо четене промени в Закона за пътищата, които се оспорват от превозвачите и с които се въвежда неясна схема за плащане и на винетки, и на тол-такси. Част от депутатите също не можеха да разберат защо леките автомобили и автобусите трябва да плащат едновременно винетка и пътна такса за магистрала "Тракия", а чуждестранните превозвачи и камионите над 3.5 тона - само такса за преминаването по магистралата. За ползване на мостове и тунели, които се изградени чрез публично-частно партньорство, се въвежда допълнителна такса.

Пустеещите земи са "изяли" още 20 на сто от нивите

в. Дневник

Необработваните земеделски земи са нараснали с още 20 на сто за четири години. От 45.5 млн. декара през 2004 г. размерът им през миналата година нараства на 55 млн. дка. Това показва анализ на министерството на земеделието за състоянието на обработваемите площи, който се актуализира всяка година. Въз основа на него фермери, преработватели и търговци би трябвало да подготвят стратегиите си за следващите години. За необработваеми се приемат терените, върху които не се отглеждат земеделски култури повече от две години. Ако земите не се обработват до две години, те се приемат за угари. През миналата година угарите са заемали близо 30 млн. дка, което съставлява 9 на сто от обработваемата земя.

Плащаме данъци според квартала

в. Стандарт

Размерът на патентните данъци ще се определя от квартала. В центъра на градовете ще се плащат по-високи налози, отколкото в крайните квартали. Досега такава практика имаше само в София. Но от тази година патентните налози се определят от общинските съвети. Така повече общини ще определят по-високи данъци за занаятчиите на централните улици на града. Почти двойно скача патентният данък за компаньонки, които се трудят в централната градска част в Стара Загора. Това гласи наредба за новите данъци и такси, която градските старейшини приеха на първо четене. Жриците на любовта, които работят в обекти по ларгото, ще плащат 6440 лв. годишно, а тези по кварталите двойно по-малко - 3000 лв. Същият метод е приложен и към масажистките.

"Газтрейд" влага 25 млн. евро в пристанище

в. Дневник

Генералният план за новото пристанище с регионално значение за течни горива и газ пропан-бутан на "Газтрейд" АД е одобрен от междуведомствен съвет на 21 януари, съобщи за "Дневник" кметът на Белослав Емил Дичев. В съвета влизат представители на министерствата на регионалното развитие и благоустройството, на финансите, на здравеопазването, на МВР, на Министерството на отбраната и на околната среда, както и на областната и общинската администрация. Терминалът, който ще бъде на територията на Белослав, ще бъде разположен на площ 100 дка на брега на езерото. "Газтрейд" е собственик и на прилежащите към терена 6 км жп линии, уточниха от компанията. Според предварителните разчети инвестицията ще надхвърли 25 млн. евро.

Мъглата замъгли бизнеса на хотелите в София

в. Дневник

От 4 до 20 на сто анулирани резервации в столичните хотели, неизпълнени прогнози за приходи, закъснения на събития и обърквания в целия режим на работа предизвикаха мъглите от последните два месеца, заради които десетки самолети не можаха да кацнат на летище София. Хотелиерите в София преживяха едни от най-тежките си месеци, през които "форсмажорните обстоятелства" объркаха целия им бизнес, показа допитване на "Дневник".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:18 | 05.09.22 г.
fallback