fallback

Насърчителна банка се преобразува в Българска банка за развитие

Държавното участие в капитала на новата финансова институция ще бъде не по-малко от 51 на сто

14:22 | 31.01.08 г.
Автор - снимка
Създател

Правителството утвърди на днешното си заседание проектозакон за създаването на Българска банка за развитие. Предвижда се за целта да бъде трансформирана Насърчителна банка ад, а като дъщерни дружества на новата банка ще бъдат създадени Национален гаранционен фонд и Фонд за капиталови инвестиции.
Държавното участие в капитала на новата финансова институция ще бъде не по-малко от 51 на сто. Стратегията за създаване на банката за развитие бе приета през април миналата година.
Основната й дейност ще бъде насочена към подпомагане на малкия и средния бизнес. Банката ще извършва предекспортно и експортно кредитиране; предоставяне на гаранции за участие в търгове, за авансово плащане, за добро изпълнение и др.; кредитиране чрез местни банки посредници; рефинансиране на български банки, предоставящи кредити на малки и средни фирми; финансиране на инвестиции в чужбина на малки фирми.
Предвижда се дял от банката да могат да имат Банката за развитие на Съвета на Европа, Европейската инвестиционна банка, Европейският инвестиционен фонд и, при желание - банки за развитие от страни членки на ЕС.
Банката ще се управлява от Общо събрание, Надзорен и Управителен съвет.
Насърчителна банка е учредена на 15 януари 1999 г. като акционерно дружество с преобладаващо държавно участие с мажоритарен собственик Министерство на финансите. Собственият капитал на банката възлиза на 36,840 млн. лева. Банката е създадена със специалната цел да предоставя дългосрочно инвестиционно финансиране на българските малки и средни предприятия и да подкрепя българския експорт.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:12 | 14.09.22 г.
fallback