fallback

Металурзи на протест в София, кандидат-купувачите намаляват

Митал е заявил, че води преговори за купуване на комбината с двама инвеститори, а украинският инвеститор "Метинвест" се е оттеглил

09:12 | 31.01.08 г.
Автор - снимка
Създател

Над 3000 работници от комбината "Кремиковци" вече са се събрали пред храм-паметника "Александър Невски" за протест. Те са издигнали плакати на български и английски с надписи: "Прамод Митал - вън", "Нов собственик - проспериращо Кремиковци".
Над 30 са автобусите на металургичния комбинат, които са докарали работници от нощната смяна. Протестът ще се отправи и към Министерския съвет.
Работниците скандират срещу мажоритарния собственик Прамод Митал, Алексанъдр Томов и кметството.
Кремиковските металурзи, организирани от КНСБ и КТ “Подкрепа”, заявяват категорична позиция, че няма да позволят спиране дейността на комбината, с което ще бъдат обслужени корпоративни интереси.
 
Вчера работниците в Кремиковци бяха блокирали комбината за няколко часа с твърдението, че няма да пуснат собственика Прамод Митал да напусне сградата. Причината за това беше изявление на Митал, че няма да продава комбината, според КНСБ. По-късно Митал беше "освободен".
Говорителят на "Кремиковци" Румен Занков каза, че Митал е заявил, че води преговори за купуване на комбината с двама инвеститори, а украинският инвеститор "Метинвест" се е оттеглил.
„В момента в "Кремиковци" има няколко експерти на "Ю Ес стийл", добави Занков, цитиран от Dnes.bg.
На свой ред изпълнителният директор на "Кремиковци" Александър Томов заяви, че ако днес или утре няма продажба, ще се премине към друг тип решение, което е законно и цивилизовано.
Томов не пожела да коментира подробности, но уточни, че става дума за "съвместни действия на мениджмънта и държавата". Той посочи, че мениджмънтът на комбината е подал колективна оставка, която символично подкрепя искането за промяна.
Томов категорично отрече информациите, че Прамод Митал е заложил "Кремиковци" и на практика не е негов собственик и не може да го продава.
„Това са несериозни неща, няма такова нещо, Митал е собственик на 71% от дружеството. Кремиковци е запазено и жизнено предприятие, каза още Александър Томов пред бТВ.

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:36 | 12.09.22 г.
fallback