fallback

Преглед на печата за 31 януари

07:54 | 31.01.08 г.
Автор - снимка
Създател

Безмитната търговия спадна до 70 млн. евро

в. Дневник

Оборотът на безмитните магазини за 2007 г. е 70 млн. евро, съобщи Радостин Генов, председател на Асоциацията на безмитните оператори. Около 75 на сто от приходите се формира от продажбата на цигари и алкохол. С 38.6% е намалял оборотът на дюти фрий магазините, а с 55 на сто този на безмитните бензиностанции през миналата година в сравнение с 2006 г. Основната причина за това е въвеждането на Закона за безмитната търговия, който задължи всички входящи безмитни магазини да бъдат преместени на изхода от страната или затворени.

Огромни обороти в интернет залаганията

в. Новинар

Оборотът от нелегалните залагания в Интернет е 500 млн. лв., стана ясно вчера на конференция, посветена на хазартната дейност. Делът на младите хора – до 30 години, които са играли хазартни игри през миналата година е 24 на сто, като за предходната те са били едва 16 процента. Това показват данни от изследване на Държавната комисия по хазарта, в което са уаствали 640 души от столицата, Пловдив и Стара Загора. Като цяло броят на участниците в игрите нараства с по 6 процента всяка година.

Общините опресняват данъците и таксите с инфлацията

в. Дневник

Кметът на Пазарджик Тодор Попов мотивира увеличението на таксите и цените на услугите, предоставяни от общината, с увеличаването на себестойността им и инфлацията. Най-значителен е скокът на услугите, предоставяни от дирекциите "Архитектура" и "Териториално и селищно устройство".

Местните данъци и такси в Пловдив също рязко ще се увеличат, твърди председателят на общинския съвет Йордан Кюмюрджиев. Той даде пример със стотиците опасни сгради в града, чиито собственици плащат най-малки данъци. Ако обаче направят ремонт, данъкът скача.

Общинският съвет във Видин реши да вдигне таксите за детските градини и от 1 януари 2008 г. родителите ще плащат по 44 лв. месечно.

Карлово и Ковачки се споразумяха за СПА център в Баня

в. Дневник

Енергийният бос Христо Ковачки постигна споразумение с община Карлово за внасяне на целия уставен капитал на дружеството "Баня - голф енд СПА ризорт". То е учредено по линия на публично-частното партньорство през лятото на миналата година. Общината притежава 34 на сто от него след направените от нея апортни вноски на 22 терена и прилежащи сгради в Баня. Останалите 66 на сто държи частното дружество. Договорът за това партньорство е подписан в края на мандата на предишния кмет на Карлово. Новият кмет Найден Найденов обаче не е съгласен с някои от клаузите на устава, според които капиталът на дружеството от 14.8 млн. лв. може да се внесе разсрочено. На предстоящата сесия ще бъде гласувано моето предложение, ако в рамките на 30 дни "Баня - голф енд СПА ризорт" не регистрира промените в устава и не внесе целия капитал, ще предприемем процедура по прекратяване и ликвидация на съвместното дружество, каза кметът Найденов.

Нова възможност за фирмите да си върнат дълг от партньори в ЕС

в. Дневник

От шест месеца у нас действа облекчен режим, по който могат да се уреждат дълговете вътре в съюза. Всеки търговец, който има да получава пари от контрагент в ЕС, може да се възползва от Европейската заповед за плащане. Тя е нов инструмент, който досега не е прилаган в България и позволява да се избягнат тромавите и тежки дела за признаване на вземането и след това на съдебното решение от магистратите на друга държава. Европейската заповед за плащане е регламентирана в новия Граждански процесуален кодекс (ГПК), който ще влезе в сила от 1 март, но тя може да се прилага от юли 2007 г. От нея може да се възползва всеки български кредитор с установено вземане от фирма в ЕС, обясни частният съдебен изпълнител Катилин Попов.

София най-сетне преброи имотите си

в. Сега

Столичната община за пръв път предостави данни за общинските имоти при изготвяне на проекта на бюджета за 2008 г. Столицата успя да преброи, че притежава 9377 броя жилищни имоти, включително сгради с повече от един апартамент, и 12 362 нежилищни. Отдадени под наем са 9755 жилища и 1674 нежилищни имота, като постъпленията през 2007 г. са били 17 млн. лв.

Купуваме евтина ваканция в пощата

в. Стандарт

Евтина ваканция ще можем да си резервираме след броени дни в пощенските клонове в страната. Цената на предлаганите в пощите почивки в България ще бъде с до 20% по-ниска от тази на рецепцията в хотела. Клиентите ще резервират ваканцията си с отстъпки година, 6 или 3 месеца преди избраната дата. В пощите ще се получава и информация за културните и историческите забележителности в района и за дестинацията България като цяло. Това е резултатът от подписаното вчера споразумение между шефа на "Български пощи" ЕАД Енцислав Харманджиев и представители на националната кампания "България - рай и за българите". Преговаряме с колеги от Гърция, Турция и Сърбия да рекламираме курортите си в пощенските станции на съседите, съобщи Харманджиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:08 | 06.09.22 г.
fallback